magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Rezort financií odmieta obvinenia TIS z politického klientelizmu
@ Aktuálne -> Rôzne      Jul 24 2005 - 08:23 GMT
Bratislava 21. júla (TASR) - Rozdelenie dodatočnej dane spoločnosti U. S. Steel Košice (USSK) vo výške zhruba 400 miliónov Sk sa uskutočnilo transparentne. Uviedol to poradca ministra financií Peter Papanek, podľa ktorého bol celý postup v súlade s právnymi normami.

Papanek reagoval na vyjadrenie mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko (TIS), ktorá spôsob rozdelenia týchto prostriedkov označila za politický klientelizmus. Financie z dodatočného daňového odvodu USSK do štátneho rozpočtu (ŠR) získalo spolu 186 obcí prevažne z regiónu východného Slovenska. "Vláda SR, ani Ministerstvo financií (MF) nič neskrývajú. Každý, kto má záujem, môže získať informácie o mestách, výške pomoci a účele, na ktoré budú financie použité z webovej stránky Úradu vlády SR," poznamenal Papanek.

TIS vláde vytýka, že rozdelenie týchto zdrojov na samosprávu sa uskutočnilo bez súťaže. "Zdôrazňujem, že nejde o vládne projekty, ale projekty miest a obcí. Sú to desiatky projektov rozličného druhu a v rôznych lokalitách. Na takéto množstvo nie je možné urobiť verejnú súťaž," konštatoval TASR Papanek. Organizácia tiež kritizovala, že hoci iba 21 % starostov a primátorov pochádza z politických strán súčasnej vládnej koalície, predstavujú až 60 % z tých, ktorí takúto formu pomoci získali.

Papanek vysvetlil, že prostriedky samospráve vláda poukázala na základe výnosu MF. Podľa tohto výnosu dotácie na osobitné účely možno na základe rozhodnutia vlády poskytnúť z rozpočtovej kapitoly, ktorú spravuje minister financií, a to obci, vyššiemu územnému celku alebo inej právnickej osobe na plnenie mimoriadnych alebo naliehavých úloh. Ïalšou podmienkou na ich pridelenie je preukázať, že na financovanie účelu dotácie má žiadateľ zabezpečených minimálne 10 % nákladov z iných zdrojov.

Príjmy ŠR sa v tomto roku zvýšili o dodatočné zdroje, ktoré odviedla spoločnosť USSK. Na základe využitia zákona o ŠR na rok 2005 vláda schválila použitie týchto prostriedkov na financovanie rôznych regionálnych projektov. Cieľom je pomôcť mestám a obciam predovšetkým v Košickom a Prešovskom samosprávnom kraji. Peniaze sú určené na riešenie naliehavých a mimoriadnych úloh, pre konkrétne mestá a projekty.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]