magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Dve košické fakulty usilujú o získanie areálu bývalých Malinovského kasární
@ Aktuálne -> Školstvo      Jul 25 2005 - 23:39 GMT
Košice 25. júla (TASR) - O získanie prebytočného vojenského majetku, ktorý prešiel bezodplatne z vlastníctva štátu do majetku mesta Košice, sa usiluje spoločným projektom Lekárska fakulta (LF) UPJŠ v Košiciach a košická Teologická fakulta Katolíckej univerzity v Ružomberku.

Ide o rozsiahly komplex budov bývalých Malinovského kasární v lukratívnej centrálnej časti mesta. Podľa dekanov oboch fakúlt - Andreja Jenču a Antona Konečného, by mohol v budúcnosti v duchu projektu Košice - univerzitné mesto a Bolonského procesu znížiť veľký deficit ubytovacích kapacít pre študentov o 2500 miest a vytvoriť nové priestory pre vedecký a pedagogický proces. V neposlednom rade by prostredníctvom pastoračného centra ekumenicky stmeľoval študentov. O osude majetku a projektu bude rozhodovať košické Mestské zastupiteľstvo (MZ) na augustovom rokovaní.

"V projekte je veľký duchovný náboj tým, že vznikne centrum vzdelávania v 12 akreditovaných zdravotníckych odboroch, ktorých LF mala donedávna len štyri. LF sa stáva aj ustanovizňou pre špecializované vzdelávanie lekárov v rámci celého Slovenska," argumentoval dnes na tlačovej konferencii dekan Jenča. Spolu s Konečným apelovali na poslancov i verejnosť, "ktorej podpora patrila školstvu a vzdelanosti od nepamäti". Ako zástupcovia vzdelávacích inštitúcií poukázali zároveň na to, že v prípadnej obchodnej súťaži o komplex budov by podnikateľom či obchodníkom neboli rovnocennými partnermi a konkurentmi.

Obe školy, ktoré sa o kasárne uchádzali žiadosťami v minulosti osobitne, teraz spojili sily do jedného projektu. Vypracovali aj finančný plán s využitím domácich a zahraničných zdrojov na rekonštrukciu a adaptáciu areálu, ktorá by si vyžiadala štvrť miliardy korún.

Návrh projektu už dostali na posúdenie predsedovia pracovných komisií MZ a poslaneckých klubov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]