magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Hrsť fotografickej poézie v Galérii KOS

Navštívte výstavu štvorice talentovaných autorov
@ Kultúra -> Výstavy      Jul 27 2005 - 13:07 GMT

/ Krajské osvetové stredisko v Košiciach - tlačová správa/ -- Krajské osvetové stredisko v Košiciach ponúka nielen pre znalcov kvalitnej fotografie do pozornosti novú zaujímavú výstavu košických fotografov. Jej otvorenie sa uskutoční v piatok 29. júla o 16.30 hod. v priestoroch Galérie KOS na Hviezdoslavovej ulici.

Štvorica autorov v zložení Anton Sergej Mlynárik, Ivan Svorinský, Jozef Šimko a František Konstantinovič sa bude prezentovať v rámci výstavy s príznačným názvom ´Nový dokument & Svet Camerou obscurou´.

Anton Sergej Mlynárik (1967) prepadol čaru fotografického umenia pred dvoma rokmi, keď v tejto záľube našiel lásku na celý život. S fotoaparátom na krku objavuje veci, ktoré by preňho boli bez neho neviditeľné. „Snažím sa zachytávať na film prózu a poéziu sveta, jeho zvuky a vône, auru univerza. Neuspokojuje ma žiadna téma či štýl, pokiaľ sa nevyvíja, potrebujem neustále napredovať, hľadať nové a nepreskúmané,“ prezradil A. Mlynárik. Nebráni sa žiadnym technikám záznamu. Práve naopak, využíva všetky - od najstaršej (camera obscura) až po najnovšiu (digitálnu).

Ivan Storinský (1962) začal vážnejšie koketovať s fotografovaním v roku 1998. Je to stavbár s umeleckou dušou, ktorý sa o svojej vášni vyjadruje mimoriadne poeticky. „Každý človek má potrebu, túžbu povedať svetu ako ho vidí on, komunikovať či už slovom, hudbou, alebo obrazom...Pohľad každého človeka je svojský, hrany, ktoré pre jedného znamenajú ťažkosti, pre iného znamenajú rovnú, hladkú cestu, čierna môže byť bielou. Preto verím, že každý prejav, každá osobná výpoveď, výtrysk duše si nájde svoju cieľovú stanicu – bytosť, ktorá dokáže vydanú energiu absorbovať a posunúť ďalej...Budem rád, ak nájdem čo i len jednu...,“ vyznáva sa I. Svorinský.

Jozef Šimko (1976) sa totografovaniu venuje približne štyri roky a sám skromne tvrdí, že uňho fotografia stále ešte len dozrieva. Podľa jeho slov preňho znamená jednu stotinu sekundy. „Jedna stotina je niečo fascinujúce, dynamické a neopakovateľné, priam stvorené pre bleskové zachytenie na film, alebo čip. Uvedomením si krátkosti a pominuteľnosti tohto časového úseku som úplne podľahol foteniu ľudí. Jedna stotina sekundy v živote človeka, vo výraze jeho tváre, komunikácii, gestách a jeho existencii v priestore je niečo, čo považujem za svoju cestu fotenia,“ prezrádza J. Šimko. Nikdy ho neoslovovali statické krajinky, makrá, ani architektúra. Sám skôr pracuje s dokumentom, reportážou a portrétom.

František Konstantinovič (1980) sa aktívnejšie fotografovaním zaoberá približne tri roky. Jeho tvorba je ukážkou všehochute, v ktorej však predsa len istým spôsobom dominuje reportáž a krajina.

Oživte si sparné letné dni návštevou výstavy, ktorá vo vás nepochybne zanechá hlboký dojem. Krajské osvetové stredisko v Košiciach vás na jej otvorenie dňa 29. júla o 16.30 hod. v priestoroch Galérie KOS na Hviezdoslavovej ulici srdečne pozýva.
Výstava bude sprístupnená do 24. augusta 2005.

Andrea NITKULINCOVÁ   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]