magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

U Löfflera: Nikolaj Feďkovič
@ Kultúra -> Výstavy      Jul 29 2005 - 14:27 GMT
Múzeum Vojtecha Löfflera

15. 7. – 11. 9. 2005

Nikolaj Feďkovič sa narodil 13. mája 1945 v Užhorode. Pochádza z rodiny mostného inžiniera a maliarky. Po pripojení Podkarpatskej Rusi z ZSSR sa rodina usadila v Michalovciach, kde žila väčšina jej príbuzných. Po absolvovaní Strednej školy umeleckých remesiel v Brne ho prijali na Vysokú školu umeleckopriemyslovú v Prahe, zároveň študoval aj na Divadelnej akadémii múzických umení. Na Vysokej škole umeleckopriemyslovej promoval v roku 1972. Zakrátko sa z Prahy presídlil do Košíc, kde pôsobil ako pedagóg a napokon riaditeľ tamojšej Strednej školy umeleckého priemyslu. V lete 1989 sa usadil v Nemecku. Žije v Bergisch Gladbachu pri Kolíne nad Rýnom a pôsobí ako docent na Rhei-Sieg Kunst Akademie v Heneffe pri Bonne. Je členom Kruhu umelcov pri Inter-Art Galerie Riech v Kolíne nad Rýnom.

Nikolaj Feďkovič sa venuje olejomaľbe, kaligrafii a tvorbe objektov. Ako maliar nadväzuje na odkaz predstaviteľov imaginárnej figurácie. Pokúša sa aj o renesanciu žánrovej maľby, vedľa seba často kladie realistické a abstraktné prvky. Nejde mu o fotografické zachytenie skutočnosti, ale o výtvarné pretavenie vlastných zážitkov a pocitov, často aj všedných dennodenných udalostí, ktoréna svojich obrazoch povyšuje na slávnostnú chvíľu. Požíva staromajstrovský spôsob maľby kladením vrstiev lazúrových farieb na drevenú dosku alebo plátno s polokriedovou úpravou.

Zvláštnou oblasťou Feďkovičovej tvorby je kaligrafia, ktorá dominuje na jeho súčasnej košickej výstave. Chápe ju ako špecifický druh kresby a realizuje ju prostredníctvom kombinovaných techník. Feďkovičove kaligrafie sú noblesné, raz dynamické, inokedy zasa lyrické. Snaží sa tak zhmotniť veľké myšlienky nemeckého básnika Hölderlina či nášho Hroboňa.

PhDr. Fero Horvat, kurátor   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]