magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Podľa MF SR by dividendy z distribučiek mali plniť štátnu kasu ešte dva roky
@ Aktuálne -> Rôzne      Aug 07 2005 - 19:59 GMT
Bratislava 7. augusta (TASR) - Štát by mal z tohtoročného hospodárenia distribučných spoločností Západoslovenská energetika (ZSE), a. s., Stredoslovenská energetika (SSE), a. s., a Východoslovenská energetika (VSE), a. s., zinkasovať dividendy vo výške zhruba 2,3 miliardy Sk.

Vyplýva to z materiálu Analýza a návrh ďalšieho postupu v oblasti vyplácania dividend od spoločností s majetkovou účasťou štátu a Fondu národného majetku (FNM) SR, ktorý zverejnilo Ministerstvo financií (MF) SR.

Dividendy z hospodárenia distribučiek v budúcom roku by podľa odhadu rezortu financií mali pomôcť naplniť štátnu kasu prostriedkami v hodnote asi 1,35 miliardy Sk. Tieto by však mali pochádzať už iba zo zisku SSE a VSE. S účasťou štátu na podnikaní ZSE rezort financií od roku 2006 už nepočíta, v prípade SSE a VSE by mala skončiť v roku 2007.

Podľa odhadov MF by tohtoročný zisk ZSE po zdanení mal dosiahnuť zhruba 2,35 miliardy Sk, pričom objem dividend, ktoré by mali plynúť do štátneho rozpočtu (ŠR), odhaduje asi na 900 miliónov Sk. Približne rovnakú výšku zisku ZSE rezort financií predpokladá aj v roku 2006.

Zisk SSE za tento rok by podľa MF mal dosiahnuť približne 1,6 miliardy Sk, na dividendách by mal štát od tejto spoločnosti získať zhruba 600 miliónov Sk. V roku 2006 rezort financií odhaduje zisk SSE vo výške asi 1,5 miliardy Sk, rovnakú výšku očakáva aj v roku 2007. SSE by však podľa MF mala odviesť do ŠR dividendy iba za rok 2006, a to vo výške zhruba 550 miliónov Sk.

Hospodárenie VSE by podľa rezortu financií malo v rokoch 2005 až 2007 skončiť približne rovnakým ziskom v objeme asi 1,6 miliardy Sk. V tomto roku by dividendy určené pre ŠR mali predstavovať okolo 800 miliónov Sk. Ich približne rovnakú výšku MF odhaduje aj na rok 2006.

MF spomínanú analýzu predložilo na medzirezortné pripomienkové konanie.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]