magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košické STM dokončuje na letisku Galériu darov
@ Kultúra -> Výstavy      Aug 12 2005 - 17:18 GMT
Košice 12. augusta (TASR) - Slovenské technické múzeum (STM) buduje na košickom letisku Galériu darov - objekt pre exponáty svojho Múzea letectva (ML), ktoré darovali hlavy štátov z rôznych kontinentov. Ide o experimentálnu stavbu s využitím oceľových konštrukcií prekrytých špeciálnou textíliou.

Kvôli stavbe, na ktorú doteraz použili 100 ton ocele, je od začiatku roka ML zatvorené. Riaditeľ STM Eugen Labanič pre TASR uviedol, že ak nenastanú komplikácie, otvoria reinštalované expozície z histórie letectva spolu s Galériou darov koncom septembra. Stavba si vyžiadala investície 25 miliónov korún, ktoré vyčlenilo Ministerstvo kultúry SR. Zmeny v projektoch a aplikovaných materiáloch predåžili čas výstavby o niekoľko mesiacov.

Labanič informoval, že Galéria darov so zakrytou výstavnou plochou približne 2600 štvorcových metrov bude ojedinelou prezentáciou darovaných lietadiel v Európe. Expozícia vznikla s podporou bývalého prezidenta republiky Rudolfa Schustera. "Obrátili sme sa na prezidentov, premiérov a kráľov a výsledkom je dnes už 17 lietadiel a helikoptér, ktoré chceme predstaviť spolu v jednom stánku," povedal Labanič. Nevylučuje, že v budúcnosti by sa galéria mohla stať miestom návštev a stretávania sa hláv štátov.

Múzeum letectva STM na košickom letisko vlastní spolu s prezidentskými a kráľovskými darmi už 52 lietadiel a helikoptér z Európy, USA a Číny, čoskoro pribudnú ďalšie. Vlastnú expozíciu z exponátov protilietadlovej obrany tam pripravuje Vojenský historický ústav. Labanič informoval, že pri STM pracuje letecké združenie, ktorého zámerom je technicky "oživiť" niektoré znefunkčnené historické exponáty, získať pre ne od leteckej inšpekcie takzvanú imatrikuláciu a používať ich na lety pre návštevníkov múzea.

Pri obnove budúcich exponátov pracujú v STM leteckí nadšenci - bývalí letci a leteckí špecialisti, teraz dôchodcovia, z košického občianskeho združenie Pro Múzeum letectva - Radomír Orlita, Jiøí Čadil, Ján Valent a Rudolf Renyko. V týchto dňoch renovujú hliníkový vetroň Blaník.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]