magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

ÚS rieši sťažnosť voči neefektívnemu vyšetrovaniu činu s rasovým motívom
@ Aktuálne -> Rôzne      Aug 16 2005 - 19:42 GMT
Košice 16. augusta (TASR) - Zdåhavosť konania orgánov činných v trestnom konaní pri vyšetrovaní trestného činu s rasovým motívom je dôvodom ústavnej sťažnosti Bratislavčana Hermana Oláha voči postupu Obvodnému oddeleniu v bratislavskej Karlovej Vsi a Okresnému riaditeľstvu PZ v Bratislave IV., ktorou sa dnes zaoberal Ústavný súd SR.

K útoku na dnes 55-ročného Oláha, ktorý je rómskej národnosti, došlo v júli 2002, keď bol na prechádzke s vnukom. Napriek tomu, že presne identifikoval dvoch mladistvých útočníkov, do dnešného dňa nebola podaná obžaloba. Sťažovateľ je presvedčený, že dôvodom neefektívneho postupu orgánov činných v trestnom konaní je fakt, že je Róm.

Mladíci ho bezdôvodne napadli od chrbta silným kopnutím. Na zemi ho kopali do chrbta, hlavy, brucha a počas útoku mu nadávali "špinavý čierny Cigáň skapeš" a podobne. Polícia ich skutok zatiaľ kvalifikovala ako trestné činy výtržníctva a násilia proti skupine obyvateľov a jednotlivcovi. Oláh sa zo zranení liečil osem týždňov.

Podľa sťažovateľa vo vyšetrovaní dochádza k značným prieťahom a nedostatočne sú akceptované jeho návrhy v rámci dokazovania. Musel podať až podnet na Generálnu prokuratúru SR, ktorá 1. augusta tohto roku vydala záväzný pokyn Okresnej prokuratúre, aby bol spis vrátený na došetrenie a vypracovaný nový znalecký posudok. Z neho by malo byť zjavné, či Oláhove zranenia sú v priamej príčinnej súvislosti s útokom na jeho osobu, ktorý bol vzhľadom na verbálne prejavy páchateľov vedený evidentne s rasovým motívom.

Sťažovateľov advokát Stanislav Jakubčík okrem iného pred senátom ÚS argumentoval judikatúrou Európskeho súdu pre ľudské práva, z ktorej vyplynulo, že SR je zhodne s Bulharskom na zozname krajín, pri ktorých Európska komisia proti rasizmu a intolerancii vyslovila znepokojenie nad rasovo motivovaným násilím, najmä voči Rómom. "SR je všeobecne kritizovaná za pretrvávajúce rasovo motivované násilie a ak sa nechce vystavovať obdobným sťažnostiam na ES¼P, mali by orgány činné v trestnom konaní k prípadom násilia, kde je podozrenie z rasového motívu, pristupovať s plnou dôkladnosťou a riadne a nestranne tieto okolnosti preverovať," uviedol.

Prvý senát pojednávanie odročil do vyhlásenia nálezu. Termín zatiaľ stanovený nebol.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]