magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

ÚS rozhodol o porušení práva na súdnu ochranu jedného z tzv. čiernych barónov
@ Aktuálne -> Rôzne      Aug 17 2005 - 21:10 GMT
Košice 17. augusta (TASR) - Ústavný súd SR dnes rozhodol o nezvyčajnom prípade sťažnosti pre porušenie práva na súdnu ochranu jedného z tzv. čiernych barónov.

Na ÚS sa obrátil český občan Otakar Hála, ktorý bol v päťdesiatych rokoch ako syn živnostníka a teda nepriateľ vtedajšieho štátu, zaradený na výkon základnej vojenskej služby do pracovného tábora na Záhorí. Spolu s ďalšími "pétépákmi" ho v roku 1953 Nižší vojenský súd v Bratislave odsúdil za krádež 20 vriec cementu. Rozsudok znel na dva mesiace s podmienečným odkladom na jeden rok.

Hála však tvrdí, že sa o svojom odsúdení dozvedel až vlani, keď požiadal o výpis z registra trestov. Zdôrazňuje, že mu nebola doručená obžaloba, nebol predvolaný na pojednávanie a nebol mu doručený ani rozsudok. Preto sa po viac ako päťdesiatich rokoch odvolal na Vyšší vojenský súd (VVS) v Trenčíne. Ten však jeho odvolanie na neverejnom zasadnutí zamietol ako oneskorene podané.

Hálovi sa takýto postup, pri ktorom nemal možnosť brániť sa, ani verejne prezentovať svoje argumenty, nepozdával. Tak sa prípad dostal pred ústavných sudcov.

ÚS dnes nálezom konštatoval, že VVS porušil jeho základné práva domáhať sa svojho práva na nezávislom a nestrannom súde, právo na obhajobu a tiež právo na verejné prerokovanie veci pred súdom. Uznesenie VVS zrušil, prikázal mu znovu v tejto veci konať a nahradiť sťažovateľovi trovy právneho zastúpenia. Hála náhradu nemajetkovej ujmy nežiadal. Ako konštatoval jeho advokát, stačí mu morálna satisfakcia, ktorej sa napokon, po viac ako polstoročí dočkal.

Senát ÚS v odôvodnení nálezu okrem iného uviedol, že neverejné zasadnutie je prípustné z dôvodu zjednodušenia a urýchlenia konania, ale iba v obmedzenom rozsahu. Predseda ho môže nariadiť iba vtedy, keď ide o zákonom predvídateľné rozhodnutie, alebo keď namietané pochybenia nemožnom na verejnom zasadnutí odstrániť. ÚS tiež zdôraznil, že sťažovateľ má právo aby mu bol poskytnutý čas a možnosť na prípravu obhajoby. Konštatoval, že s ohľadom na špecifické okolnosti prípadu, prestavujúce náročný právny i skutkový problém bolo potrebné aby VVS ako odvolací súd vykonal verejné zasadnutie a umožnil účastníkom predniesť svoje argumenty.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]