magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Bývalý sekretár Nového dňa na ÚS namieta prieťahy v spore s a.s. Republika
@ Aktuálne -> Rôzne      Aug 18 2005 - 08:12 GMT
Košice (TASR) - Jeden a pol milióna korún žiada za údajné prieťahy v súdnom konaní Milan Španír, bývalý hlavný sekretár denníka Nový deň blízkeho HZDS.

Na Ústavnom súde SR sa včera konalo verejné pojednávanie jeho ústavnej sťažnosti, ktorou namieta porušenie svojich práv na prerokovanie veci v primeranej lehote Okresným súdom Bratislava I. a bratislavským krajským súdom.

Španír sa obrátil na OS Bratislava I. v januári 2001 potom, ako mu počas práceneschopnosti doručila výpoveď z organizačných dôvodov vtedajšia hlavná akcionárka vydavateľstva Republika, a. s., Magda Mečiarová. Neskôr dostal podľa vlastných slov okamžitú výpoveď za otvorený list Vladimírovi Mečiarovi. Na všeobecnom súde sa domáhal určenia neprávoplatnosti výpovede a náhrady mzdových nárokov, ktoré sa v súčasnosti vyšplhali na takmer dva milióny korún. O ich vymožiteľnosti však pochybuje aj exekútor, pretože členmi predstavenstva a. s. Republika, ktorá vydávala Nový deň, sa stali osoby po ktorých pátra polícia. Španír tvrdí, že oba súdy konali pomaly, čo spôsobilo, že sa ocitol nielen v stave právnej neistoty ale subjektívneho pocitu bezmocnosti.

"Ja vyhlasujem jedno, že v prípade mečiarovského Nového dňa išlo o obyčajnú práčku špinavých peňazí. A keďže som sa stal nepohodlným človekom, tak som dopadol tak, ako som dopadol. V tejto chvíli som absolútne odpísaný stratený človek, mám 59 rokov, štyri maloleté deti, pôžičku na krku, jednoducho som nemajetný a nedožil som sa v tomto štáte pomoci," uviedol na margo sporu pred novinármi Španír. Ako poznamenal, išlo pritom o obyčajný banálny súdny spor - o výpoveď počas péenky. "To je celé a toto sa ťahalo takmer päť rokov a ešte stále to súdy v tomto štáte nevedeli doriešiť a nedoriešili," dodal.

Predsedníčky oboch súdov sa z pojednávania ospravedlnili, k priebehu konania na oboch súdov však poskytli podrobné písomné vyjadrenie. Zhodujú sa v tom, že podľa nich súdy konali efektívne a bez zbytočných prieťahov, pričom ho komplikovali procesné návrhy oboch účastníkov.

ÚS kauzu odročil do vyhlásenia rozhodnutia. Termín zatiaľ určený nebol.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]