magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Z Košíc odštartoval 21. ročník Európskeho Pony Expressu
@ Aktuálne -> Rôzne      Aug 19 2005 - 20:55 GMT
Košice 19. augusta (TASR) - Prví jazdci 21. ročníka Európskeho Pony Expresu, konskej pošty, popoludní vyrazili z Košíc. Aj v tomto roku by mali za osem až deväť dní prepraviť poštové zásielky na trase dlhej 2 360 km cez územie štyroch štátov - Slovenska, Čiech, Poľska a Nemecka, kde sa cesta Pony Expressu končí.

Priaznivci Divokého západu tradične usporadúvajú túto jazdu ako spomienku na legendárny Pony Express, ktorý prepravoval poštu pred vyše sto rokmi v Amerike na trase medzi mestami St. Joseph v štáte Missouri až do kalifornského Sacramenta.

Ako v rozhovore pre TASR uviedol šerif slovenskej vetvy Pony Expressu Rudolf Vass, jazdci, tak ako ich americkí predchodcovia, vezú poštové zásielky štafetovým spôsobom. Každých 20 kilometrov sa vymení jazdec i kôň, pričom sa jazdí nonstop deň i noc. Jazdci pripomínajú skutočných príslušníkov Pony Expressu aj výzorom. Majú oblečenú ich tradičnú uniformu, červenú košeľu a žltú šatku. Nápadné farby vraj slúžili na to, aby upozorňovali Indiánov, že ide o členov konskej pošty a neútočili na nich.

Na Slovensku sa na jazde zúčastní 30 jazdcov, pričom kvôli bezpečnosti idú spolu minimálne dvaja. Sprevádzať ich môžu aj greenhorni - nováčikovia, ktorí sa takto zaúčajú remeslu. Súčasťou spomienkovej jazdy sú na našom území aj štyri poštové úrady s vlastnou pečiatkou. Úrady sa nachádzajú v Košiciach, v lokalite Podlesok neďaleko Hrabušíc v spišskonovoveskom okrese, v Žiline a v Makove na slovensko-českej hranici.

Podľa Vassa bol Pony Express založený v roku 1860 na tie časy mimoriadne rýchlou kuriérskou službou. Cesta poštových zásielok doručovaných po tej istej trase dostavníkom trvala tri týždne až mesiac, no Pony Express ich doručil za spomínaných deväť až desať dní. Hoci Pony Express čoskoro vystriedal telegraf, konská pošta sa stala neodmysliteľnou súčasťou histórie Divokého západu.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]