magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Znovu oživená krása nití
@ Kultúra -> Výstavy      Jul 11 2002 - 13:12 GMT
9. 7. – 30. 8. 2002
Východoslovenské múzeum, Námestie Maratóna Mieru 2

Podnetom pre komorne ladenú výstavu bola činnosť Klubu priateľov ľudového umenia pri VSM v Košiciach. Členovia klubu (cca 30 osôb) sú nielen nadšení obdivovatelia starých textilných techník, ale sa aj sami aktívne snažia o ich osvojenie. Spomedzi množstva a rozmanitosti textilných druhov si vybrali najmä paličkovanú čipku. Bohatý fond múzea im poskytuje dostatok tradičných vzorov najmä šarišskej proveniencie.

Veľkú vynaliezavosť prejavujú aj v hľadaní a znovu oživovaní zabudnutých textilných techník. Bez nadsázky ich môžeme označiť za priekopníkov šírenia frivolitkovej čipky na Slovensku. Neoceniteľnú pomoc poskytujú múzeu pri čistení a praní krojových súčiastok a textílií. Pod odborným vedením uskutočňujú aj menej náročné opravy. Pomáhajú radami aj praktickou pomocou pri realizovaní výstav, ktorými múzeum prezentuje etnografické zbierky.

Na výstave sa prezentujú členovia klubu svojimi prácami (paličkovaná a frivolitkovaná čipka) v konforntácii s múzejnými exponátmi (paličkovaná soľnobanská čipka).

Paličkované čipky sa ako doklad tvorivosti nášho ľudu dostali do múzeí. Vo fonde ľudového textilu Východoslovenského múzea je najviac zastúpená kolekcia čipiek zo Soľnej bane. Prvé zmienky o čipke v tejto lokalite pochádzajú už zo 16. storočia. Podľa zachovanej ústnej tradície rodina Soósovcov, ktorá vlastnila soľné bane, pozvala paličkárky z Talianska, aby pripravili svadobnú výbavu pre jednu z dcér. Túto techniku si miestne ženy osvojili a ďalej rozvíjali.

V miestnom nárečí sa čipky označujú ako baňaské a zachovali si názvy podľa tvarov, ktoré predstavovali: tulipanovo, korazovo, margaretovo, narcisovo.

Frivolitkovanie je málo známa stará textilná technika vyhotovenia čipky viazanej z uzlíkov. Vznikla ako snaha napodobňovať paličkovanie i šitú čipku, ale využíva sa pri nich iná technika. Kým pri paličkovaní a čipke je základom techniky prekríženie nití bez vzniku uzla, u frivolitiek je základom práve uzol. K tvorbe frivolitkovej čipky je potrebný člnok, na ktorý sa navíja priadza a pomocou neho sa viažu uzlíky. Frivolitkovaná čipka ešte len čaká na svoje objavenie a uplatnenie. Môže sa široko uplatniť pri bytových a odevných doplnkoch aj na rôznych dekorartívnych ozdobách pri stolovaní.

Výstava „Znovu oživená krása nití“ je prezentovaná v rámci 130. výročia založenia Východoslovenského múzea v Košiciach.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]