magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Sedem menšín si ´podá ruky´ v Katovej bašte

Vychutnajte si program búrajúci bariéry
@ Kultúra -> Podujatia      Aug 29 2005 - 09:13 GMT

Krajské osvetové stredisko v Košiciach pripravilo v rámci Európskeho festivalu národov a národností FEMAN 2005 v spolupráci so Združením FEMAN a Mestom Košice jedinečný program búrajúci bariéry medzi ľuďmi odlišného pôvodu s príznačným názvom ´Podajme si ruky...´ Už v piatok 2. septembra sa v priestoroch nádvoria Katovej bašty na Hrnčiarskej ulici o 17.00 hod. predstaví spolu až desať kolektívov rozličných národnostných menšín z Košického samosprávneho kraja.

Diváci si budú mať možnosť vychutnať vystúpenie maďarskej, rómskej, českej, rusínskej, ukrajinskej, nemeckej a židovskej komunity.

Cieľom programu je vzájomné spoznávanie kultúrnych tradícií iných národov a národností, upevnenie medziľudských vzťahov, budovanie vzájomnosti. Hľadať to, čo nás spája namiesto toho, čo nás rozdeľuje, si organizujúce Krajské osvetové stredisko v Košiciach stanovilo za hlavný zámer tohto podujatia.

To najlepšie, čo najviac vystihuje temperament a charakter jednotlivých kultúr, ponúknu verejnosti zanietení speváci a tanečníci mladších i starších ročníkov.

Detský folklórny súbor ROZMARING – SARJ zo Sene (Košice – okolie) pracuje pod vedením Alžbety Čurillovej bez prerušenia už takmer dvadsať rokov. Pravidelne sa zúčastňuje okresných a krajských súťaží a folklórnych slávností. Z ich repertoáru uvidia diváci detské hry.

Ženská spevácka skupina TOKAJSKÝ STRAPEC z Viničiek (okres Trebišov) vznikla v roku 1972. Okrem domácej pôdy sa z ich vystúpenia tešia najmä priaznivci spevu v družobných obciach Maďarska či v Medzibodroží. Všetkým je dobre známe, že tokajské víno má svoju arómu, chuť a jeho kvalita je dobre známa i za hranicami. Pri poháriku vínka sa dobre spieva a to, ako sa spieva o víne, nám predvedú ženy zo speváckej skupiny z Viničiek.

Folklórna skupina BERKÕ z Kružnej a Brzotína (okres Rožňava) zastupuje maďarskú menšinu. Vo svojej činnosti sa zameriava na etnografické zbieranie autentických folklórnych piesní. V roku 2004 dostali vyznamenanie za vynikajúci výkon na celoštátnej súťaži ¼udovej hudby. Predstavia sa pásmom ´Priadky´.

TRIO SESTIER KAŠPEROVÝCH z Torysiek (okres SNV) dosiahlo v roku 2001 najvyššie ocenenie v interpretácii rusínskych piesní – sestry sa stali Laureátkami Makovickej struny. Predstavia sa trojicou piesní.

Zmiešaný spevácky zbor SCHVAADLA zo Švedlára (okres Gelnica) zastupuje nemeckú menšinu a väčšinou sa prezentuje v rámci podujatí organizovaných Karpatsko-nemeckým spolkom na Slovensku. Zaujímavosťou je, že sa členovia zboru nezúčastňujú súťaží a spievajú výlučne pre svoju radosť a radosť svojich poslucháčov.
Folklórny súbor LUNA z Keceroviec (okres Košice – okolie) zastupuje rómsku menšinu a vznikol pri Komunitnom centre v Kecerovciach približne pred rokom. Napriek krátkej histórii zaznamenal už veľa úspechov, napríklad na regionálnej súťažnej prehliadke tvorivých choreografií folklórnych súborov Variácie tanca v Košiciach, kde získal prvé miesto. Tohto roku bol súbor pozvaný do talianskeho mesta Perugia, kde sa spolu s Maďarmi, Grékmi a Talianmi zúčastnil Folklórneho festivalu tradičných tancov. Divákov poteší dvoma tancami.

Bratia GÁBOROVCI z Keceroviec tiež potešia rómskym temperamentom. Paľko a Peťko už o tom, že vedia spievať, presvedčili na celoslovenskej súťaži Romano Hangóro v Lučenci či v relácii Kakaostar. Veľkým úspechom bolo 1. miesto v I. kategórii okresnej súťaže Slávik Slovenska. Predstavia sa trojicou piesní.

Tanečná skupina dievčat BAT YAM z Košíc zastupuje židovskú národnostnú menšinu. Ich snahou je najmä zachovanie židovských kultúrnych tradícií. Tancu sa dievčatá okrem iného naučili i v maďarskom Szarvasi, kde v letnom tábore pod vedením skúsených lektorov prenikli i do sveta tradičných židovských tancov.

ŽENSKÉ TRIO Českého spolku na Slovensku z Košíc je súčasťou Ženského zboru Českého spolku na Slovensku. Účinkuje v zložení Katarína Hermannová, Mária Haberlandová a Mária Petrócziová.
„Podujatie takéhoto charakteru, v rámci ktorého sa budú mať možnosť prezentovať kolektívy jednotlivých národnostných menšín z celého kraja, organizujeme prvýkrát. Teší ma, že naše pozvanie prijali okrem iných aj remeselníci z Domova n.o. Veľké Kapušany, ktorí nám predvedú ukážky tradičných ľudových remesiel. Kultúra jednotlivých národnostných menšín je špecifická, preto verím, že pestrý a bohatý program sa bude ľuďom páčiť,“ prezradila organizátorka podujatia Helga Tomondyová z Krajského osvetového strediska v Košiciach, ktorá týmto všetkých srdečne pozýva. Ako dodala, ostáva si už len priať pekné počasie.

Andrea NITKULINCOVÁ   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]