magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

ÚS SR sa presťahuje do väčších nových priestorov do konca roka
@ Aktuálne -> Rôzne      Sep 05 2005 - 16:25 GMT
Košice 5. septembra (TASR) - Dvanásťkrát sa zväčšia priestory nového sídla Ústavného súdu SR oproti pôvodným, ktoré mal prenajaté od svojho vzniku v roku 1993. Náklady na rekonštrukciu predstavujú necelých 200 miliónov Sk.

"Viem to porovnať takto - toto je vhodné na to, aby sme tu pracovali a tamto je absolútne nevhodné a pomer priestorov je asi jedna k dvanástim," uviedol dnes na stretnutí s novinármi v ešte neukončenej budove nového sídla predseda ÚS SR Ján Mazák.

Hoci sú práce na rekonštrukcii bývalých Jiskrových kasární v plnom prúde, podľa Mazáka sťahovanie by sa malo začať už koncom októbra, respektíve v prvej dekáde novembra. "Do konca roka musíme byť presťahovaní z jediného dôvodu - na druhý rok už nemáme peniaze na nájom," zdôraznil v tejto súvislosti.

ÚS od začiatku svojej činnosti až doteraz sídli na Hlavnej ulici v prenajatej budove Csáky - Dessewffyho paláca pričom ročné nájomné predstavuje takmer štyri milióny korún. Jeho stiesnené priestory potrebám súdu už dlhodobo nevyhovovali.

Súd bude mať teraz k dispozícii štyri budovy so spoločným dvorom, pričom okrem samostatných kancelárií pre sudcov a ich poradcov bude mať osobitné pojednávacie miestnosti nielen plénum ale aj senáty. Okrem iného sa počíta s knižnicou a tlačovým strediskom. "Dôležité je to, že všetci sudcovia budú mať skutočne kancelárie, kde sa dá pokojne pracovať. Nebude to žiaden luxus. Musím povedať, že so zreteľom na náklady na rekonštrukciu všetci sudcovia, vrátene predsedu, budú mať "starý" nábytok. Nemôžeme si to zatiaľ dovoliť. Predpokladám, že postupom času aj k tomu dôjde. Ale hlavné je, že prídem do kancelárie a nebudem počuť Stratovarius alebo Rammstein pod oknami. Mne sa to síce páči, ale nie každému...," dodal Mazák.

Vychádzajúc zo svojich skúseností z prípravy a vyše trojročnej rekonštrukcie Mazák konštatoval, že pre podobné prestavby sídiel štátnych orgánov by bolo vhodnejšie zriadiť samostatnú centrálnu jednotku na úrade vlády, pri NKÚ alebo Úrade pre verejné obstarávanie.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]