magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Višegrádske dni kultúry krajín V4 v Košiciach budú trvať 4 mesiace
@ Kultúra -> Podujatia      Sep 08 2005 - 17:05 GMT
Košice 8. septembra (TASR) - Excelentný výber zo súčasnej kultúry krajín V4 pripravujú organizátori 5. ročníka Višegrádskych dní, ktoré sa budú konať v Košiciach od 15. septembra do 5. decembra.

Záštitu nad ojedinelým kultúrnym podujatím prevzal prezident republiky Ivan Gašparovič. Pôjde o antológiu a zároveň prienik súčasného českého, maďarského, poľského a slovenského umenia v širokej palete žánrov, informoval na tlačovej konferencii za organizátorov predseda združenia Forsa Gabriel Horal. Zdôraznil, že lokalizácia festivalu do Košíc súvisí s ich históriou a geografickou polohou mesta, ktoré po stáročia prezentuje príkladné súžitie niekoľkých národov.

Na rôznych miestach sa v Košiciach počas štyroch mesiacov predstavia divadelné a hudobné telesá, hudobníci a výtvarní umelci. Horal spresnil, že už tradične začne podujatie Dňami Štúdia L+S, ktoré uvedie hry Moja mama mala brata, Kumšt a Iluzionisti. Z českých divadiel sa môžu diváci tešiť na Divadlo na Vinohradoch, divadlo Ungelt či Štátne divadlo PKS Praha.

Z hudobných žánrov bude zastúpený folk, džez i klasika, pričom lahôdkou môžu byť koncerty amerického džezového tria so slovenským bicistom Martinom Valihorom, Pražského výberu s Michaelom Kocábom či vystúpenie mladého českého huslistu Bohuslava Matoušeka.

Z výstav to budú okrem iného Kresby Michala Hajnala, ktorý sa narodil v Maďarsku, žil dlhý čas v Košiciach a teraz tvorí v Prahe, z Poľska príde výstava k 25. výročiu založenia legendárnej Solidarity a prezentovať sa budú štrnásti poľskí výtvarníci.

Záver festivalu bude patriť 5. decembra vystúpeniu Radošinského naivného divadla s predstavením Stanislava Štepku Hra o láske.

Podujatie s finančným rozpočtom 4,5 milióna korún podporil Vyšehradský fond a ďalší početní sponzori.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]