magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Bauer: Regionálne samosprávy na východe Slovenska požadujú viac právomocí
@ Kultúra -> Výstavy      Sep 09 2005 - 18:44 GMT
Košice 9. septembra (TASR) - Regionálne samosprávy Košického a Prešovského kraja budú naďalej spoločne vyvíjať tlak na vládu, aby získali viac právomoci pri využívaní verejných zdrojov, vrátane peňazí z európskych fondov. Potvrdili to ich zástupcovia po dvojdňovom seminári Zmena regionálnej politiky - šanca pre znevýhodnené regióny, ako aj pre Slovensko, ktorý sa skončil dnes v Košiciach.

"Nebudeme poľavovať v tlaku na vládu, na decentralizáciu regionálnej politiky, pretože som presvedčený, že niektoré verejné problémy sa lepšie riešia na regionálnej úrovni a peniaze, i európske, sa dajú minúť efektívnejšie, že regióny sú bližšie k občanom a takto možno skôr zastaviť prehlbujúce sa regionálne rozdiely," uviedol predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rudolf Bauer. Spolu s riaditeľom Úradu Prešovského samosprávneho kraja Alexandrom Ernstom informovali, že obe regionálne samosprávy budú koordinovať v tomto zmysle pripomienkovanie Národného strategického referenčného rámca pri využívaní štrukturálnych fondov EÚ v novom rozpočtovom období na roky 2007 - 2013.

Bauer pripomenul, že obe samosprávy už 13. júla prijali výzvu vláde SR, v ktorej ohlásili pripravenosť prevziať viac zodpovednosti za sociálno-ekonomický rozvoj, pretože patria medzi 10 najzaostalejších regiónov EÚ. Podľa Bauera však zatiaľ neprišla z centra žiadna odozva.

Na seminári, na ktorom sa zúčastnili odborníci a zástupcovia 14 európskych regiónov, vystúpil aj poslanec Európskeho parlamentu Ján Hudacký, ktorý poukázal na možnosť využitia takzvaného globálneho grantu pri vyrovnávaní regionálnych disparít.

Seminárom vstúpil KSK do projektu s názvom S3 - Sharing Solutions on Structural funds (Výmena skúsenosti v oblasti štrukturálnych fondov). Jeho hlavným cieľom je posilnenie nástrojov riadenia európskych fondov prostredníctvom medzinárodnej výmeny skúseností v rámci 14 regiónov EÚ. Líderka projektu Sara Teghini prezentovala pozitívne talianske skúsenosti, kde už o väčšine verejných a európskych zdrojov rozhodujú na regionálnej úrovni.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]