magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Sára Winkowski ocenila prácu slovenského združenia židovských žien ESTER
@ Aktuálne -> Rôzne      Sep 11 2005 - 19:59 GMT
Košice 11. septembra (TASR) - Aktivity slovenského združenia židovských žien ESTER pri budovaní tolerantnej spoločnosti v SR ocenila prezidentka Celosvetovej organizácie židovských žien (COŽŽ) Sára Winkowski z Uruguaja, ktorá skončila dnes štvordňovú pracovnú návštevu Slovenska.

"Slovensko je nádherná krajina a budem rada, ak sa sem niekedy vrátim," uviedla na záverečnom stretnutí v Košiciach Sára Winkowski. Informovala o cieľoch COŽŽ, ktorými sú presadzovanie ľudských práv vo svete a osobitne u žien, detí, sociálne slabších a rôznym spôsobom diskriminovaných.

Prezidentka ocenila, že na Slovensku je 9. september pamätným dňom holokaustu. Pripomenula si ho spolu so žiakmi košického Evanjelického gymnázia na Puškinovej ulici, ktoré pôsobí v priestoroch bývalej židovskej školy.

Sára Winkowski, ktorá bola v Košiciach na pozvanie združenia ESTER, sa stretla aj so zástupcami židovskej komunity v Košiciach a prijal ju spolu s viceprezidentkou COŽŽ a prezidentkou združenia ESTER Martou Gyoriovou aj primátor Zdenko Trebuľa. Priblížil jej bohatú históriu a tradície mesta ako multikultúrnej a multikonfesionálnej komunity, o rozvoj ktorej sa v duchu tolerancie usiluje samospráva a rôzne mimovládne organizácie, vrátane ESTER a Ekumenického združenia cirkví a náboženských spoločností. Primátor uviedol, že ešte v roku 1939 bol každý štvrtý Košičan z celkového poštu 55 000 obyvateľov mesta príslušníkom židovskej komunity. Po druhej svetovej vojne sa ich vrátilo z táborov smrti len 900 a dnes sa k židovstvu hlási v Košiciach približne 500 ľudí. V meste je rozsiahly židovský cintorín, ktorý nedávno po vyčíňaní detských vandalov rekonštruovali s prispením jednotlivcov a organizácií z celého sveta.

COŽŽ pôsobí s prestávkami od roku 1912. Má približne dva milióny členiek v pobočkách v 49 krajinách. Zastúpenia má aj v OSN, UNESCO či Európskom parlamente.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]