magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

KSK podporil projekt mimoškolského vyučovania šachu v e-learningovom prostredí
@ Aktuálne -> Verejná správa      Sep 13 2005 - 20:16 GMT
Košice 13. septembra (TASR) - Zvýšiť kvalitu mimoškolskej činnosti na stredných školách v Slovenskej republike je hlavným cieľom projektu interaktívneho vyučovania šachu v e-learningovom prostredí, ktorý sa začal realizovať v Košickom kraji.

Ide o pilotný projekt svojho druhu v regióne a bude sa prezentovať ako inovatívny aj v rámci Európskej únie. Jeho základom bol portál www.sachy.sk, ktorý vznikol pred dvoma rokmi, pričom v súčasnosti má asi 60 tisíc užívateľov, vrátane Čechov a Poliakov.

Spolupráca s Košickým samosprávnym krajom sa začala na základe faktu, že tamojšia regionálna samospráva tretí rok organizuje regionálnu olympiádu stredných škôl. Okrem streetbasketu a atletiky dostali študenti príležitosť súťažiť aj v šachu. Tento rok sa po prvý raz uskutočnili vyraďovacie kolá práve prostredníctvom spomínaného portálu. "Ukázalo sa, že je to veľmi dobrá cesta, že hra v šachy cez internet je veľmi ľahko organizovateľná, pričom môžu hrať medzi sebou študenti vzdialení stovky kilometrov. Z toho dôvodu sme sa rozhodli podporiť tento projekt portálu www.sachy.sk, ktorý zavádza e-learningové možnosti a výučbu hry v šachy," uviedol na dnešnom stretnutí s novinármi košický župan Rudolf Bauer.

Projekt vytvára aj podmienky pre výučbu šachu ako nepovinného voliteľného predmetu na základných školách, ktorú schválilo ministerstvo školstva v roku 2002.

Podľa predstaviteľa šachového on-line serveru www.sachy.sk Mareka Vastuška zámerom projektu je spojiť študentov, ktorí majú záujem rozvíjať svoje šachové znalosti s kvalifikovanými trénermi a metodikmi. Tí sa budú prostredníctvom portálu a s využitím vybudovaných počítačových učební na stredných školách cielene venovať študentom nielen v skupinách, ale aj individuálne. Internetové šachové prostredie súčasne poskytne možnosť hrať tzv. stredoškolskú celoslovenskú on-line ligu.

Nositeľom projektu e-learningového šachového centra pre študentov stredných škôl je košické súkromné centrum voľného času FILIA. Finančne ho budú zastrešovať vzdelávacie poukazy a firma TryPox, ktorej programové a technické prostriedky využíva šachový portál.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]