magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Vychutnajte si folk v Dolnej bráne

Vystúpia „Bobovci“, Miki Štec i ¼ubov Gerusová z dua Vyšívanka
@ Kultúra -> Koncerty      Sep 14 2005 - 08:21 GMT

/ Krajské osvetové stredisko v Košiciach – tlačová správa/ - Krajské osvetové stredisko v Košiciach v spolupráci s Magistrátom mesta Košice pripravili pre všetkých priaznivcov folkovej hudby bez rozdielu veku príjemný večer plný chytľavých melódií. Koncert s príznačným názvom FOLK V DOLNEJ BRÁNE sa uskutoční v stredu 21. septembra 2005 o 18-tej hodine v atraktívnych priestoroch Archeologického komplexu Dolná brána na Hlavnej ulici v Košiciach.

Košickému publiku sú už mená i piesne účinkujúcich dobre známe. Milovníci kvalitného folku by preto nemali nechať nepovšimnuté vystúpenia ¼ubov Gerusovej z dua Vyšívanka, Bobovej diéty a Mikuláša Šteca.

¼UBOV GERUSOVÁ z dua VYŠÍVANKA vystúpi tentoraz ako sólistka. Duo vzniklo v roku 1991 a od počiatku ho tvorili ¼ubov Gerusová (gitara, spev) a Adriana Ballová (spev). V roku 2003 vyšlo skupine debutové CD/DVD Slovanské balady a piesne. Repertoár skupiny tvoria prevažne ruské, ukrajinské, slovenské a rusínske skladby. Počas štrnástich rokov existencie skupina odohrala koncerty vo viacerých krajinách sveta (Ukrajina, Maďarsko, Poľsko, Česká repubika, Dánsko, Veľká Británia, USA).

Košická skupina BOBOVA DIÉTA vznikla vo februári 2002. Za pomerne krátke obdobie existencie sa jej podarilo zaujať publikum a porotu na viacerých festivaloch v žánri Folk and Country, ale aj na podujatiach iných žánrov. Hudobne sa tvorba kapely pohybuje niekde medzi folkom a ľahkým jazzovým šansónom postaveným na vokálnych prejavoch speváčok. Vzhľadom k tomu, že stály basgitarista a zakladajúci člen kapely Róbert „Bobo“ Tkáč je momentálne v zahraničí, kapela hrá v zostave Silvia Sokolová – spev, Tina Rinková – spev, Peter Molitoris – spev a gitara, Dano Holodňák – basa a Tomáš Beneš – perkusie, bicie. Kapela sa prezentuje prevažne vlastnými autorskými piesňami. Je dvojnásobným laureátom festivalu Strunobranie 2002 a 2003, držiteľom striebornej a diváckej slovenskej Porty z roku 2002 a zlatej slovenskej Porty za rok 2003, laureátom festivalu Country lodenica 2004 atď.

MIKULÁŠ ŠTEC podľa vlastných slov „vznikol“ niekedy v roku 1981, na prvé hudobné ocenenie si však musel počkať až do účinkovania v skupine Triot, ktorá v roku 2002 získala jednu z hlavných cien na súťažnej prehliadke Strunobranie. Hneď po tom sa M. Štec osamostatňuje a o rok neskôr, na Strunobraní v roku 2003, už získava ocenenie za prezentáciu vlastných piesní ako pesničkár.

Všetci účinkujúci sa túto sobotu 17. septembra 2005 zúčastnia na krajskom kole súťažnej prehliadky hudobných skupín a sólistov rôznych hudobných žánrov Strunobranie – Folkfórum v Spišskej Novej Vsi.

Koncert košických folkových hudobníkov Vám Krajské osvetové stredisko v Košiciach pripravilo na stredu 21. septembra 2005. Nenechajte si ujsť príjemný zážitok pri hudbe, ktorá pohládza dušu.

Andrea NITKULINCOVÁ   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]