magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Mazák odmieta podozrenia z politickej nominácie na post generálneho advokáta
@ Aktuálne -> Rôzne      Sep 19 2005 - 14:47 GMT
Košice 19. septembra (TASR) - Miesto generálneho advokáta pri Súdnom dvore ES v Luxemburgu nie je pre predsedu Ústavného súdu SR Jána Mazáka jediným možným uplatnením, o ktoré sa zaujíma vzhľadom na fakt, že nemieni opätovne kandidovať na post ústavného sudcu.

Uviedol to dnes v reakcii na medializované informácie o jeho profesionálnych ambíciách. Zároveň odmietol podozrenia, že nominácia je politicky motivovaná. "Žiadnu ponuku z vlády Slovenskej republiky som nedostal a ani som ju nepotreboval. Napokon táto nominácia síce ide cez vládu, ale schvaľujú ju aj ostatné vlády členských štátov. Kritériá sú príliš jasné na to, aby sa uvažovalo o politicky motivovanom návrhu," konštatoval Mazák.

Podľa čl. 223 ods. 1 Zmluvy o založení ES sa generálni advokáti Súdneho dvora vyberajú z osôb, ktoré poskytujú záruku úplnej nezávislosti a ktoré spåňajú potrebné kvalifikačné predpoklady požadované v ich krajinách na obsadenie najvyšších sudcovských funkcií a sú uznávanými odborníkmi v oblasti práva. Generálni advokáti sú vymenúvaní na základe vzájomnej dohody vlád členských štátov na obdobie šiestich rokov.

Mazák pripomenul, že počet generálnych advokátov sa bude zvyšovať na základe rozhodnutia Rady. Predpokladá teda, že po viac ako roku členstva v EÚ by takúto osobu na Súdnom dvore ES mohlo mať aj Slovensko. "Pripomínam, že to nie je isté, lebo sa musí počkať na rozhodnutie Rady, na základe návrhu Súdneho dvora," dodal.

Podozrenia opozičných poslancov, že zámerne odďaľuje rozhodnutia v niektorých závažných prípadoch ktoré by mohli poškodiť vláde, Mazák odmietol. Zdôraznil, že okrem jedného konania v kauze interrupcií nevie o žiadnych rozhodnutiach, ktoré by na ÚS SR odkladali. "Ak sa toto rozhodnutie odkladá, tak je to len pre neúplné zloženie pléna. Za to však nezodpovedám ja, ale iný ústavný orgán v tomto štáte," dodal.

Informáciu, že sa nebude znovu uchádzať o miesto ústavného sudcu zverejnil Mazák v júli. Začiatkom septembra naznačil, že pre novú profesionálnu ponuku možno opustí ÚS SR skôr ako až v januári 2007, keď sa mu oficiálne skončí sedemročné funkčné obdobie. V nedeľňajšom spravodajstve Televízie Markíza spresnil, že sa chce uchádzať o funkciu generálneho advokáta Európskeho súdneho dvora v Luxemburgu.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]