magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Gábor Hutka vo Fotoklube NOVA
@ Kultúra -> Výstavy      Sep 20 2005 - 13:37 GMT
Košický Fotoklub NOVA už vyše dve desaťročia udržuje priamu a všestrannú spoluprácu s agilným KAMERA klubom z maďarskej Kazincbarciky. Konkrétnymi výsledkami ich doterajších kontaktov boli viaceré spoločné tvorivé dielne, semináre... a desiatky autorských i kolektívnych výstav, ktoré výrazne obohatili kultúrny život oboch miest. V rámci tejto plodnej spolupráce je do konca septembra otvorená v košickej FotoGalérii NOVA na Hlavnej 48 individuálna prezentácia talentovaného člena tohto dnes už 37-ročného maďarského fotoklubu – Gábora Hutku. Expozícia nazvaná Zarámované okamihy predstavuje neveľký výber z doterajšej tvorby autora, pozostávajúci z takmer 40 farebných i čiernobielych snímok.

Gábor Hutka sa narodil v roku 1974 v Miskolci. V súčasnosti žije v Kazincbarcike. V detstve jeho obľúbenou činnosťou bolo kreslenie a na tomto poli dosahoval pozoruhodné úspechy. Odtiaľ pramení jeho záujem o vizualitu, čo sa naplno rozvinul pri fotografovaní a dodnes je jeho dominantou. Svoj prvý fotoaparát si zakúpil v roku 1994. Spočiatku osvojoval základy fotografovania ako samouk. V roku 1996 sa stal členom miestneho Fotoklubu KAMERA , kde spoznal príchuť a radosti umeleckej fotografie. O pár rokov neskôr už dosahoval pozoruhodné výsledky a úspechy na celoštátnych i medzinárodných súťažiach. Takto prispieval k zviditeľneniu nielen vlastnej tvorby, ale aj dobrej povesti KAMERA klubu, ktorý svoje aktivity vyvíja pri Centre kultúry a vzdelávania Egressy Béniho v Kazincbarcike. Stal sa pravidelným účastníkom Severomaďarských prehliadok umeleckej fotografie, celoštátnej výstavy aktov či Salónu MAFOSZ-u, úspechom reprezentoval maďarskú fotografiu na výstavných podujatiach v Španielsku a Rumunsku.

Vizuálny svet Gábora Hutku najviac charakterizujú isté „vytrhnutia“ : chce nám ukázať malú časť niečoho väčšieho, chce nasmerovať predstavivosť diváka do určitého smeru. Jeho snahou je stále kamsi napredovať, stále niekam smerovať, kde vládne čosi odlišné od našej súčasnosti. Týmto spôsobom chce upriamiť pozornosť bežného človeka na drobné, zaujímavé javy a detaily, ktoré by si v rýchlom životnom tempe ani nevšimol.

Zároveň sa snaží podeliť sa s nami o zmeny, ktoré priniesol technický pokrok pri spracovaní obrazu. V týchto dňoch sú stále väčšie a väčšie možnosti využitia výpočtovej techniky aj v oblasti výtvarného umenia, teda aj vo fotografii. Nemôžeme sa vyhnúť experimentom výtvarných umelcov, ktorí svoje umelecké predstavy sa snažia realizovať pomocou technických možností počítača. Digitálne spracovanie obrazu dalo do rúk tvorcom takmer neobmedzené, donedávna nepredstaviteľné možnosti. Aj Gábor Hutka usúdil, že nastal čas na technickú obmenu a obnovu. Prirodzene, je si vedomý toho, že počítač je iba nástrojom k vyjadreniu svojich umeleckých predstáv. Obľubuje kontrasty, nie len pri bežnom poňatí hry svetla a tieňa, ale aj pri samotnom výbere témy. S pevnou rukou využíva detaily na inšpirovanie myšlienok a tie detaily sa nakoniec transformujú do okrúhleho celku.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]