magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Domácnosti z Košíc a okolia už môžu prijímať digitálne káblové vysielanie
@ Aktuálne -> Rôzne      Sep 28 2005 - 17:59 GMT
Košice 28. septembra (TASR) - Nepretržité digitálne vysielanie 32 televíznych a 20 rozhlasových staníc začína od dnešného dňa ponúkať v Košiciach a okolí košická spoločnosť S-Team.

Digitálne vysielanie šíri mikrovlnným mnohobodovým distribučným systémom (MMDS), ktorý sa používa na vysielanie skupín televíznych programov v rádiovom mikrovlnovom pásme. "Ide o digitálny projekt, nový produkt a absolútny progres, aj keď s identickým obsahom na aký je zvyknutý abonent u klasických, tradičných prevádzkovateľov alebo káblových operátorov," informoval na dnešnom stretnutí s novinármi generálny riaditeľ a.s. KID Tibor Orlovský.

Signál MMDS je v Košiciach a okolí dostupný všade tam, kde je priama viditeľnosť na vysielaciu anténu na Bankove. Pre jeho rozšírenie do lokalít s nedostatočným príjmom je S-Team pripravený zabezpečiť výstavbu vykrývačov.

"Naše obchodné smerovanie znamená prezentáciu pomerov kvantita - má sa na mysli početnosť programov, kvalita - má sa na mysli zrozumiteľnosť, ku cene ktorá je v týchto podmienkach bezprecedentná," konštatoval Orlovský. Kompletný balík služieb ponúka S-Team za 450 Sk s DPH. Mesačná platba mini-balíka so šiestimi televíznymi programami stojí 119 Sk s DPH. Výhodou pre diváka je aj možnosť na niektorých kanáloch si zvoliť vysielací jazyk.

S-Team je stopercentná dcérska spoločnosť popradskej firmy KID, ktorá sa na slovenskom trhu etablovala ako priekopník v oblasti káblového priemyslu a tvorby teletextu. Podľa Orlovského sú druhou spoločnosťou na Slovensku a prvou na východe krajiny, ktorá aplikuje digitálne káblové televízne vysielanie v praxi.

Prevádzkovo-technický manažér S-Teamu Milan Mičko v tejto súvislosti pripomenul, že podľa Národnej politiky pre elektronické komunikácie SR má byť prechod z analógového na digitálne vysielanie ukončený do roku 2015. Experti hovoria o skrátení obdobia do roku 2012. Počas prechodu budú paralelne fungovať analógové aj digitálne vysielanie. Diváci sa počas neho musia rozhodnúť, či si postupne vybavia domácnosti novými TV prijímačmi so zabudovanými digitálnymi tunermi, alebo staršie prijímače vybavia digitálno-analógovými prevodníkmi tzv. set-top-boxmi. Po úplnom prechode na digitálne vysielanie sa totiž na všetkých kanáloch analógových televízorov objaví už iba zrnenie.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]