magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Zákon o preukazovaní pôvodu majetku napadla na ÚS aj ďalšia skupina poslancov
@ Aktuálne -> Rôzne      Sep 28 2005 - 22:49 GMT
Košice 28. septembra (TASR) - Zákon o preukazovaní pôvodu majetku, ktorý vstúpil do platnosti 1. septembra, napadla na Ústavnom súde SR už druhá skupina poslancov NR SR zastúpená Katarínou Tóthovou.

Na rozdiel od prvej reprezentovanej Jánom Drgoncom, Tóthovej skupina žiada vysloviť nesúlad s Ústavou SR v piatich konkrétnych ustanoveniach. Poslanci zastúpení predsedom ústavnoprávneho výboru žiadajú vysloviť nesúlad celého 11-paragrafového zákona. Svoj návrh doručili na ÚS 16. septembra. Oba návrhy sa však zhodujú v požiadavke, aby súd pozastavil účinnosť celého zákona č. 335/2005 Z.z. o preukazovaní pôvodu majetku a vec pokladal za naliehavú.

Podľa informácií poradcu ÚS pre styk s médiami Štefana Németha aktuálny návrh bol súdu doručený faxom 27. septembra a plénum ho dnes pridelilo sudcovi spravodajcovi. Originál návrhu so zoznamom podpísaných poslancov doručia poštou, preto ich mená zatiaľ nie sú známe.

Skupina poslancov zastúpená profesorkou Tóthovou tvrdí, že prijatím napadnutého zákona došlo k jednoznačnému porušeniu viacerých článkov ústavy. Chýbajú mu ustanovenia nutné pre bezproblémovú aplikáciu zákona a za povšimnutiahodnú považujú aj históriu jeho prijatia. S Drgoncovou skupinou, v ktorej figurujú poslanci z radov nezávislých, SMK, SDKÚ, Lintnerovej platformy, ale aj ¼S-HZDS sa zhodujú v názore, že zákon nebol prerokovaný riadne, t.j. v súlade s ústavou a rokovacím poriadkom NR SR. Porušenie procedurálnych postupov podľa navrhovateľov viedlo k tomu, že obsah zákona sa dostal do rozporu s ústavou a občianskymi právami a slobodami. Podľa nich je zákon nezlučiteľný s právnym poriadkom SR.

Návrh zákona o preukazovaní pôvodu majetku predložili do parlamentu poslanci Smeru Robert Fico, Robert Kaliňák a Róbert Madej. NR SR ho schválila 23. júna. Umožňuje štátu zhabať majetok, ktorého hodnota presahuje 6,5 milióna korún, pokiaľ majiteľ nepreukáže pred súdom jeho legálny pôvod. Rozdiel medzi legálnymi a nelegálnymi príjmami musí preukázať prokurátor.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]