magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Po rokoch sa uskutočnia Slávnosti zborového spevu Vojtecha Adamca

Spolu bude spievať vyše štyristo účinkujúcich
@ Kultúra -> Koncerty      Sep 29 2005 - 08:18 GMT

/ Krajské osvetové stredisko v Košiciach – tlačová správa/ -- Krajské osvetové stredisko v Košiciach v spolupráci s Asociáciou speváckych zborov Slovenska pripravili pre milovníkov kvalitného umenia jedinečnú prehliadku speváckych zborov. Po šiestich rokoch prestávky sa opráši čiastočne prachom zapadnutá história veľkolepých Slávností zborového spevu Vojtecha Adamca, ktorá vzdá hold tomuto významnému slovenskému dirigentovi, zbormajstrovi a hudobnému skladateľovi. V spoločenskej sále SOU dopravného v Košiciach sa 8. októbra o 14.00 uskutoční takmer päťhodinová oslava najkrajšieho ľudského výtvoru, akým je pieseň.

Opäť sa tak v Košiciach vytvorí priestor pre prezentáciu jednotlivých zborových telies, pre ich takú potrebnú vzájomnú konfrontáciu a hlavne pre stretnutie ľudí rovnakej „krvnej“ skupiny.

Divákom sa postupne predstaví desať speváckych zborov dospelých z celého východného Slovenska a dvaja zahraniční hostia. Znalcom problematiky zborového spevu nie je potrebné nasledujúce telesá zvlášť predstavovať. Vychutnať si budete môcť nádielku piesní v podaní speváckych zborov: MOYZES z Prešova, SPEVÁCKY ZBOR MESTA HUMENNÉ z Humenného, NOSTRO CANTO z Prešova, CHORUS IGLOVIA zo Spišskej Novej Vsi, SOCIETAS CANTICA z Vranova nad Topľou, ŽENSKÝ ZBOR ČESKÉHO SPOLKU z Košíc, KYSAČANKA z Kysaku, IUVENTUS PAEDAGOGICA PU z Prešova, KOŠICKÝ SPEVÁCKY ZBOR UČITE¼OV z Košíc a COLLEGIUM TECHNICUM z Košíc.

Oživením slávností bude poľský zbor ECHO z Krosna a maďarský zbor Domu osvety zo Sárospataku. Všetci účinkujúci, ktorých bude vyše štyristo, si na záver spoločne zaspievajú pieseň Vojtecha Adamca ´Slovensko moje´.

Tohtoročné podujatie bude mať hlavne z dôvodu dlhšej prestávky charakter nesúťažnej prehliadky a cieľom organizátorov je zhromaždiť na jednom mieste čo najväčší počet speváckych zborov a tešiť sa z ich talentu a zanietenia.

Slávnosti sa budú konať pod záštitou RNDr. Rudolfa Bauera, predsedu KSK, v rámci Kultúrneho leta KSK.

Vojtech Adamec (1926 – 1973) okrem toho, že svojím pôsobením výrazne zasiahol do sveta hudby a ovplyvnil amatérske i profesionálne umenie, bol a ešte i dnes stále je i akousi dušou mnohých speváckych zborov hlavne vo východoslovenskom regióne. V nespočetnom množstve ľudí sa mu akoby zázrakom podarilo vzbudiť celoživotný viac či menej intenzívny vášnivý vzťah k lahodným tónom piesní. Bez ohľadu na profesijné úspechy bol však najmä vzácnym človekom s veľkým srdcom plným vrúcneho citu k ľuďom.

Krajské osvetové stredisko v Košiciach a Asociácia speváckych zborov Slovenska veria, že sa podarí pre všetkých milovníkov zborového spevu oživiť hodnotné podujatie, ktoré si bude rokmi získavať vždy nových a nových priaznivcov. Vstup na podujatie je voľný a všetci sú srdečne vítaní.

Andrea NITKULINCOVÁ   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]