magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Kniha, ktorú by mal poznať každý Košičan

Jozef Duchoň: František II. Rákoci a jeho Košice
@ Kultúra -> Literatúra      Oct 05 2005 - 09:09 GMT

Jozef Duchoň, známy historik pôsobiaci vo Východoslovenskom múzeu, vstúpil do povedomia Košičanov najmä vďaka svojej publikačnej činnosti v niekdajšom denníku, dnes už týždenníku Košický večer. Jeho seriál o histórii Košíc je značne populárny. V týchto dňoch uviedlo košické vydavateľstvo InterART na knižný trh prvé knižné dielo tohto autora. Jeho názov je František II. Rákoci a jeho Košice. Jozef Duchoň v ňom pojednáva o jednej z najvýznamnejších osobností, ktoré kedy pôsobili na území nášho mesta. Kniha obsahuje i množstvo dobových ilustrácií, ktoré vhodnou formou dopåňajú informácií o tom, ako v danom čase mohlo mesto a jeho pomery vyzerať.

Dielo František II. Rákoci a jeho Košice približuje jedno z najzaujímavejších historických období našej minulosti, konkrétne posledné stavovské povstanie v Uhorsku a jeho dnes už legendárneho vodcu.

Popri základných informáciách o dynastii Rákociovcov, priebehu povstania a jeho väzbe na vojensko-politické udalosti vtedajšej Európy je venovaná i udalostiam historických Košíc, jednej z najväčších mestských pevností vtedajšieho Uhorska. Mapuje vzťahy kniežaťa Františka II. Rákociho a niektorých jeho vojenských veliteľov k tomuto mestu, vojenské udalosti, tu prebiehajúce snemy, návštevy kniežaťa a jeho dvora, no i nútené zmeny a katastrofy, ktoré Košice tých čias museli prežiť.

Venovaná pozornosť je aj Rákociho exilovému životu a smrti, obdobiu zabudnutia a oficiálnej nemilosti, po ktorom však prišlo obnovenie záujmu o jeho osobu, amnestovanie a triumfálny pohreb jeho pozostatkov prinesených z Turecka v roku 1906. Súčasťou diela je aj sprievodca po Pamätnom dome Františka II. Rákociho, v ktorom je dnes múzejná expozícia. Keďže je knižka určená slovenskému čitateľovi, podáva osobu kniežaťa Rákociho a kurucké povstanie bez zbytočných romantických skreslení, ktorými sa v minulosti táto téma zaťažovala.

Knihu František II. Rákoci a jeho Košice nájdete vo všetkých dobrých kníhkupectvách, rovnako i v Mestskom informačnom centre v OD Tesco na Hlavnej ulici a v OD Dargov.

-sl-   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]