magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

ÚS pozastavil účinnosť zákona o preukazovaní pôvodu majetku
@ Aktuálne -> Verejná správa      Oct 07 2005 - 09:39 GMT
(TASR) - Ústavný súd SR dnes pozastavil účinnosť zákona o preukazovaní pôvodu majetku, ktorý vstúpil do platnosti iba 1. septembra.

Plénum ÚS o tom dnes rozhodlo na základe návrhu dvoch skupín poslancov Národnej rady SR, ktorí spochybnili ústavnosť zákona. Návrhy spracovali predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Ján Drgonec a poslankyňa ¼S-HZDS Katarína Tóthová.

Ústavný súd spojil oba návrhy skupín poslancov parlamentu na spoločné konanie, pretože spolu právne a vecne súvisia, informoval TASR predseda pléna ÚS Ján Mazák.

V odôvodnení svojho rozhodnutia plénum ÚS konštatovalo, že v danom prípade sú splnené podmienky na pozastavenie účinnosti zákona, pretože jeho ďalšie uplatňovanie by mohlo ohroziť základné práva a slobody. Konkrétne ide o zásah do základných práv podľa článku 19 a článku 20 Ústavy SR aj so spätnou účinnosťou, pretože citovaný zákon neobsahuje žiadne časovo prechodné ustanovenia. Uvedené ústavné články garantujú ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromného a rodinného života, pred neoprávneným zhromažďovaním údajov a zaručujú právo vlastniť a užívať majetok.

Tóthovej skupina žiada vysloviť nesúlad s ústavou v piatich konkrétnych ustanoveniach. Poslanci zastúpení predsedom ústavnoprávneho výboru žiadajú vysloviť nesúlad celého zákona.

Návrh zákona č. 335/2005 Z.z. o preukazovaní pôvodu majetku predložili do parlamentu poslanci Smeru Robert Fico, Robert Kaliňák a Róbert Madej. Má 11 paragrafov a NR SR ho schválila 23. júna. Umožňuje štátu zhabať majetok, ktorého hodnota presahuje 6,5 milióna korún, pokiaľ majiteľ nepreukáže pred súdom jeho legálny pôvod. Rozdiel medzi legálnymi a nelegálnymi príjmami musí preukázať prokurátor.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]