magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Greenpeace v Košiciach upozornilo na olej z geneticky modifikovanej sóje
@ Aktuálne -> Rôzne      Oct 11 2005 - 16:18 GMT
(TASR) - Výstražnými nálepkami upozorňujúcimi na obsah geneticky modifikovanej sóje oblepili aktivisti Greenpeace fľaše s rastlinným olejom v obchodnom dome Tesco na Hlavnej ulici v Košiciach.

Olej značky Karolina zahraničného výrobcu je v akčnej ponuke a liter stojí 19,90 Sk. Environmentalisti transparentmi a červenými nálepkami s nápisom: "Genetický experiment. Nie, ďakujem!" chceli upozorniť na fakt, že bezpečnosť a zdravotná nezávadnosť geneticky modifikovaných potravín ešte stále nie je dostatočne preverená.

"Podľa prieskumov verejnej mienky vieme, že trištvrtina Slovákov by zvažovala kúpu geneticky modifikovaných potravín. Problém však je, že informácia o tom, že ide o geneticky modifikovaný výrobok, sa nachádza mimochodom v zložení," uviedla po akcii Martina Badidová koordinátorka genetickej kampane Greenpeace. Dodala, že spotrebiteľ sa v takom prípade stáva akoby génovým detektívom. "My sme sa snažili upozorniť na problém, že od vstupu Slovenska do EÚ sa u nás už takéto výrobky," dodala.

Organizácia Greenpeace v tejto súvislosti zverejnila aj informáciu o nových zisteniach, ktoré boli v lete publikované v Nemecku. Týkajú sa výskumu na potkanoch kàmených geneticky modifikovanou kukuricou MON 863. Zvieratá vykazovali viaceré zdravotné defekty - napríklad zmenšené vnútorné orgány či poruchy v krvnom obraze. "Aj preto Greenpeace odporúča spotrebiteľom, aby sa výrobkom s obsahom GMO radšej vyhli," dodala Badidová.

Všetky výrobky s GMO ktoré organizácia doposiaľ našla v predaji pochádzali z dovozu, preto zároveň apeluje na spotrebiteľov, aby dávali prednosť slovenským potravinám a výrobkom tzv. ekologického poľnohospodárstva.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]