magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

ÚS: Zdåhavé vyšetrovanie rasovo motivovaného útoku bude stáť políciu 100 000 Sk
@ Aktuálne -> Rôzne      Oct 13 2005 - 09:44 GMT
(TASR) - Stotisíc korún ako náhradu nemajetkovej ujmy musia zaplatiť orgány činné v trestnom konaní Bratislavčanovi Hermanovi Oláhovi, ktorý bol terčom pravdepodobne rasovo motivovaného útoku. Rozhodol dnes o tom dnes tretí senát Ústavného súdu SR.

Po 50 tisíc Sk mu bude musieť za zdåhavé konanie a neefektívny postup pri vyšetrovaní zaplatiť Obvodné oddelenie v bratislavskej Karlovej Vsi a Úrad justičnej a kriminálnej polície Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave IV. ÚS ich zaviazal uhradiť aj trovy právneho zastúpenia a ÚJaKP OR PZ Bratislava IV. prikázal vo veci konať.

Podozrenie z diskriminačného prístupu vyšetrovacích orgánov pre rómsky pôvod sťažovateľa Ústavný súd nezistil.

Oba orgány však podľa ÚS porušili procesné zásady, a tým aj základné právo sťažovateľa podľa článku 3 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Ide o absolútne právo, ktoré každého bez výnimky chráni pred mučením, neľudským či ponižujúcim zaobchádzaním. Signatárske krajiny Dohovoru sú povinné zabezpečiť oficiálne a účinné vyšetrovanie takýchto prípadov.

ÚS konštatoval, že útok na Oláha mohol spåňať všetky známky neľudského zaobchádzania, ale dosiaľ nebol vyšetrený. Za ústavne neakceptovateľné označil fakt, že hoci poškodený identifikoval páchateľov a oznámil ich bydlisko, k začatiu trestného stíhania došlo až sedem mesiacov od podania trestného oznámenia. Rovnako za zlyhanie procesných záruk kladených na vyšetrovanie, a tým aj za ústavne neakceptovateľné považuje ÚS aj postup vyšetrovateľa. Poškodeného vypočul iba raz a k vzneseniu obvinenia voči prvému z podozrivých pristúpil takmer po roku od podania trestného oznámenia a voči druhému až po vyše 20 mesiacoch.

K brutálnemu útoku na dnes 55-ročného Oláha, ktorý je rómskej národnosti, došlo v júli 2002, keď bol na prechádzke s vnučkou. Dvaja mladíci zo susedstva, ktorých spoznal a presne identifikoval, ho bezdôvodne napadli od chrbta silným kopnutím. Na zemi ho kopali do chrbta, hlavy, brucha a počas útoku mu nadávali "špinavý čierny Cigáň skapeš" a podobne. Oláh sa zo zranení liečil osem týždňov. Napriek tomu, že identifikoval útočníkov, do dnešného dňa nebola voči nim podaná obžaloba.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]