magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Súťaž ´Na košickej turňi´ už má svojich víťazov
@ Kultúra -> Podujatia      Oct 24 2005 - 15:08 GMT
Mestská časť Košice – Šaca a Krajské osvetové stredisko v Košiciach potešili túto nedeľu obrovský počet milovníkov ľudových piesní. Preplnenými priestormi Kultúrneho strediska v Šaci sa totiž 16. októbra šírili tie najľubozvučnejšie melódie v podaní súťažiacich IV. ročníka súťaže v speve ľudových piesní „Na košickej turňi“.

Prítomným sa predstavili dospelí sólisti speváci a spevácke skupiny z Košíc. ahákom podujatia bola nesporne i ľudová hudba Železiar, ktorá účinkujúcich sprevádzala a pomáhala im tak podať čo najdokonalejší výkon.

Hoci tohtoročná súťaž nebola postupová, predstavilo sa na nej množstvo talentov a budúci rok už víťazi postúpia na krajskú súťaž hudobného folklóru dospelých.

V Šaci sa súťažilo v piatich kategóriách. Spomedzi sólistiek speváčok do 35 rokov najviac zaujala Andrea Balčíková z mestskej časti Košice – Kavečany. V kategórii zrelších dám vo veku nad 35 rokov si prvé miesto vyspievala Anna Ivanecká z Košíc – Šace. Ani páni sa veru nedali zahanbiť. Napokon si zlato vybojoval Miroslav Soták z Košíc – Šace. Medzi ženskými speváckymi skupinami porotu najviac oslovila Šačanka z Košíc - Šace, spomedzi mužských speváckych skupín sa najväčšej priazni tešili Košicki špivaci z mestskej časti Košice – Staré mesto.

Sálou kultúrneho domu sa v nedeľné popoludnie niesli nádherné piesne z domáceho, ale i rodného regiónu jednotlivých súťažiacich. Dojímavý bol i záver podujatia, keď si účastníci spoločne zaspievali „hymnu“ súťaže – pieseň ´Na košickej turňi´.

„Sme veľmi radi, že mestská časť Košice – Šaca vyšla nášmu Krajskému osvetovému stredisku v Košiciach pred štyrmi rokmi v ústrety. Záležalo nám na tom, aby aj Košičania mali svoju vlastnú súťaž v speve ľudových piesní, tak ako sa veľkej obľube teší súťaž Dargovská ruža pre súťažiacich bývajúcich na území okresu Košice - okolie. Náš zámer sa nám spoločnými silami podarilo zrealizovať a veľmi ma to teší,“ prezradila Veronika Kentošová, metodička KOS pre folklór.

Nedeľné podujatie potvrdilo, že ľudové piesne ešte vždy dokážu aj mestského poslucháča osloviť a pripomenúť mu hrejivý pocit lásky a úcty k domovu a tradíciám.

Andrea NITKULINCOVÁ   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]