magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Konzultačné centrum pomoci pre zrakovo postihnuté deti otvorili v Košiciach
@ Aktuálne -> Rôzne      Oct 28 2005 - 13:59 GMT
(TASR) - Rodičom a ich zrakovo postihnutým deťom bude poskytovať služby Konzultačné centrum pomoci slabozrakým a nevidiacim, ktoré otvorili dnes slávnostne pri Špeciálnej materskej škole (ŠMŠ) na ¼udovej ulici v Košiciach.

Zriaďovateľom centra je Krajský školský úrad v Košiciach. Podľa prednostky Heleny Jeníkovej založenie centra, prvého svojho druhu na Slovensku je vyústením dlhoročnej spolupráce medzi učiteľmi a odborníkmi z Košíc a nemeckého Kolína nad Rýnom v oblasti práce s nevidiacimi a slabozrakými deťmi.

"Úlohou centra je poskytnúť odbornú pomoc rodičom a ich zrakovo postihnutým deťom pri výchove a vzdelávaní od útleho detstva a získať poznatky o ich právach a nárokoch na podporu zo strany štátu," uviedla Jeníková.

Záštitu nad otvorením centra prevzal prezident republiky Ivan Gašparovič, ktorý v pozdravnom liste ocenil vysoko humánny projekt. Prítomní na slávnostnom akte boli hostia z Nemecka, primátor Košíc Zdenko Trebuľa, zástupcovia Ministerstva školstva SR a štátnej správy a samosprávy.

V centre sa budú môcť rodičia obrátiť na dobrovoľných pracovníkov, vrátane očného lekára, pediatra či psychológa, ktorí im poskytnú odbornú pomoc a všestrannú diagnostiku dieťaťa. Ako uviedla riaditeľka ŠMŠ Viera Rostecká, ide najmä o deti do dvoch rokov, ktoré sa pripravujú na vstup do predškolského zariadenia. Konzultačné centrum a ŠMŠ úzko spolupracuje so Základnou školou na Gemerskej ulici v Košiciach, kde sú integrované triedy pre zrakovo postihnuté deti.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]