magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Špičkové pracovisko elektrónovej mikroskopie zakladajú ÚMV SAV a TU Košice
@ Aktuálne -> Školstvo      Nov 09 2005 - 16:54 GMT
(TASR) - Špičkové európske pracovisko elektrónovej mikroskopie na vývoj progresívnych materiálov by malo vzniknúť na budúci rok v Košiciach.

Ide o zatiaľ najväčší spoločný projekt Slovenskej akadémie vied (SAV) a Technickej univerzity (TU) v Košiciach v objeme 16 miliónov korún. Zmluvu predurčujúcu vytvorenie pracoviska dnes v Košiciach podpísali rektor TU Juraj Sinay a riaditeľ Ústavu materiálového výskumu SAV ¼udovít Parilák.

"Základom investície je špičkový elektrónový mikroskop, ktorý umožňuje študovať materiály na úrovni atómu v rozpätí 1,5 - 2 nanometrov, čo je základom na poznanie vnútornej stavby materiálov," uviedol Parilák. Štúdium mikroštruktúry látok umožní vyvíjať jedinečné materiály, vrátane takzvaných kompozitných, pre najširšiu oblasť praxe - od automobilového cez elektrotechnický priemysel až po medicínu. Tento výskumný smer spadá do preferovanej oblasti nanotechnológií tak, ako ich definujú aj prioritné zámery EÚ a jej 7. rámcového programu, zdôraznil Parilák.

Podľa Sinaya spoločné špičkové laboratórium umožní slovenským výskumníkom zapájať sa do veľkých európskych projektov a je príkladom efektívneho využitia prostriedkov na výskum. Zo strany TU ho bude využívať jej päť fakúlt nielen na vedu a výskum, ale aj na prípravu študentov a doktorandov.

Partneri projektu už ukončili výberové konanie na kúpu elektrónového mikroskopu. Otvoriť pracovisko by mali v polovici marca budúceho roka.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]