magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Odborný seminár v rámci Týždňa boja proti drogám
@ Aktuálne -> Rôzne      Nov 15 2005 - 15:10 GMT
Pri príležitosti 10. výročia odštartovania projektu primárnej prevencie drogových závislostí v Pedagogicko-psychologickej poradni pre predškolské zariadenia a základné školy na ulici Slovenskej jednoty sa vo štvrtok 10. novembra uskutočnil odborný seminár ´Ako ďalej v prevencii´. V priestoroch spoluorganizujúceho Krajského osvetového strediska v Košiciach sa stretli odborníci z rozličných spoločenských oblastí. Nechýbali zástupcovia z radov školstva, štátnej a verejnej správy, kultúry, zdravotníctva či sociálnych vecí.

Podujatie sa uskutočnilo v rámci Týždňa boja proti drogám. Vyše dvadsať skúsených zanietencov si vymieňalo poznatky nadobudnuté počas dlhoročnej praxe.
Od podujatí takéhoto charakteru očakávame najmä to, aby sa nám rozšíril obzor, aby sme zložitú situáciu neriešili vždy len rovnakými prostriedkami a možnosťami, ktoré nám vymedzuje rámec našej inštitúcie. Je dôležité, aby sme nemali zábrany hľadať pomoc a spoluprácu na nových miestach,“ vysvetlila Mgr. Eva Fazekasová, riaditeľka pedagogicko-psychologickej poradne pre predškolské zariadenia a základné školy. Podľa jej slov sa už počas dlhoročnej praxe naučili, že určité problémy, s ktorými pravidelne prichádzajú zamestnanci poradne do styku, presahujú rámec jednej inštitúcie a už nie je naďalej prínosné hľadať jednostranné riešenia.

Nestačí, aby sme pre rodiča a pre školu vypracovali návod z nášho pohľadu, ale musíme hľadať spoluprácu i v rodine a v iných inštitúciách, pokiaľ sa nám zdá, že by to prispelo k vyriešeniu problému,“ pokračovala E. Fazekasová, ktorú potešilo najmä to, že sa na seminári stretli ľudia s rôznymi názormi a predsa sa dopracovali k spoločnému záveru. „Nie je podstatné či ide o odborníka inštitucionalizovaného, alebo o laika, ktorý s o to väčšou dávkou intuície, lásky a ochoty rieši problém. Musíme si uvedomiť, že si navzájom nie sme konkurenciou, ale len určitými farbami na jednej veľkej palete možností, po ktorých dieťa, žiak, škola, učiteľ a rodič môže siahnuť v prípade núdze,“ dodala riaditeľka.

Pozitívne pocity si zo seminára odnášala i Ing. arch. Mária Nagyová z Krajského úradu, krajská koordinátorka prevencie drogových závislostí. „Dnes som do toho kolektívu išla tak trošku s obavami či budem mať o čom hovoriť a o čom rozmýšľať a odchádzam nadšená. Počula som tu veľmi veľa názorov z rôznych sfér a to nielen názory na základe teórie, ale hlavne na základe skúseností, čo je mimoriadne prínosné. V problematike drogovej závislosti je dôležité všetko -
od prevencie, cez liečbu a resocializáciu až k človeku ako takému, ktorý nech nikdy nehovorí nie, pretože nemôže vedieť, kedy sa s tou hrozbou dostane do spojitosti.


Uskutočnené podujatie prinieslo podľa slov zúčastnených nový pohľad na možnosti zefektívnenia aktivít v oblasti drogovej prevencie.

Andrea NITKULINCOVÁ   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]