magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Autorka Babičky sa inšpirovala na Slovensku
@ Kultúra -> Literatúra      Dec 05 2005 - 08:48 GMT
/České centrum – tlačová správa/ -- České centrum v Košiciach pripravilo pre milovníkov literatúry stretnutie s pedagogičkou Filozofickej fakulty Karlovej univerzity v Prahe na tému: Slovensko Boženy Němcovej.

Názov: SLOVENSKO BOŽENY NÌMCOVEJ:::JAROSLAVA JANÁČKOVÁ
Termín: 5.12. 2005, 17.00h.
Miesto: Verejná knižnica Jána Bocatia, Hviezdoslavova, Košice
Organizátor: České centrum



Už 150 rokov prešlo od prvého publikovania Babičky Boženy Němcovej, vedľa Máchovho Mája ťažiskovej knihy českej literatúry predminulého storočia, ktorá má svojich fanúšikov, ale aj kritikov.

Podľa Jaroslavy Janáčkovej, dlhoročnej pedagogičky Filozofickej fakulty Karlovej univerzity v Prahe, bol hlavnou Němcovej inšpiráciou pobyt na Slovensku, ktoré označila ako „inú“, vysnívanú, krajinu.

V pondelok 5. 12. o 17.00 bude vo Verejnej knižnici Jána Bocatia na Hviezdoslavovej ulici v Košiciach prednášať o literárnych inšpiráciách, priateľstvách, ale aj ponímaniu jej životného postoja z genderového pohľadu.

150. výročie prvého vydania Babičky si česká verejnosť pripomenula najmä zásluhou Muzea Boženy Němcovej v Českej Skalici, ktoré vyhlásilo Rok Babičky Boženy Němcovej a v jeho rámci pripravilo niekoľko desiatok sprievodných podujatí, okrem iného aj medzinárodnú konferenciu reflektujúcu najmä feministický pohľad na Němcovej život a dielo.

Idylický príbeh z východočeského vidieka bol únikom z nepriaznivej reality autorkinho ťažkého života. Zomrel jej syn Hynek, a ako sama napísala „omrzelo ju žiť“, preto sa v myšlienkach ponorila do svojho detstva. Babička vyšla v roku 1855, o sedem rokov neskôr Němcová následkom nedostatočných životných podmienok zomrela.

Podujatie pripravilo České centrum a feministický Aspekt.
Vstup voľný.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]