magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

K protestu telesne postihnutých sa pridali aj košické organizácie
@ Aktuálne -> Rôzne      Dec 06 2005 - 16:45 GMT
(TASR) - Celoslovenské protestné zhromaždenie občanov so zdravotným postihnutím podporili dnes aj košické organizácie.

Ich zástupcovia sa zišli v klube telesne postihnutých detí a mládeže na ahanovských riadkoch. Podľa nich súčasná vláda nemá ochotu riešiť problém komplexne, pričom od nástupu k moci robí voči telesne postihnutým len reštrikcie a ich sociálne postavenie sa stáva neúnosné.

Ako uviedol za košickú organizáciu vozičkárov jej predseda Anton Benča, boli to okrem iného hlavne reštrikcie v kompenzačných pomôckach a v kompenzačných príspevkoch.

"Od nástupu bývalého ministra práce sociálnych vecí a rodiny ¼udovíta Kaníka to boli vlastne iba škrty a reštrikcie a jediné ustanovenie zákona o sociálnej pomoci neostalo v pôvodnom znení," povedal Benča. Pripomenul, že príspevky sa prestali valorizovať a "keď sa tvrdí, že životná úroveň stúpa, u ťažko zdravotne postihnutých ľudí je to naopak a ich postavenie je na pokraji chudoby".

Organizácie telesne postihnutých odmietajú politické pozadie protestu, ale aj to, že je namierený proti novej ministerke Ivete Radičovej. "Naopak, podporujeme jej aktivity a snahu o urýchlené prijatie zákona o kompenzáciách a sociálnych službách," zdôraznil Benča.

Účastníci košického zhromaždenia sa zhodli na tom, že prechod problematiky ťažko telesne postihnutých pod jeden rezort - Ministerstvo zdravotníctva SR neprinesie želaný zlom a problém je potrebné riešiť prierezovo cez všetky rezorty.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]