magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košickí policajti zhabali pirátske CD a DVD s technickým zariadením
@ Aktuálne -> Rôzne      Dec 12 2005 - 17:26 GMT
(TASR) - Spolu 35 000 pirátskych CD a DVD nosičov a technické zariadenia na ich výrobu dovedna v hodnote sedem až osem miliónov korún zhabali policajti a colníci počas piatkovej dopoludňajšej akcie na košickom blšom trhu.

Krajská policajná hovorkyňa Jana Demjanovičová dnes na tlačovej konferencii v tejto súvislosti informovala, že z trestného činu porušovania autorských práv v spolupáchateľstve obvinil vyšetrovateľ troch Košičanov - 29-ročného Mareka M., 21-ročného Jozefa R. a 24-ročného ¼ubomíra N. Obvinení sú v cele policajného zaistenia a sudca rozhodne o ich väzbe. Hrozí im trest odňatia slobody šesť mesiacov až päť rokov.

Podľa hovorkyne Colného riaditeľstva SR Kristíny Vavríkovej išlo zatiaľ o najväčší úlovok policajtov a colníkov v akciách zameraných na výrobu a distribúciu pirátskych nosičov. Okrem 35 000 kusov CD a DVD zaistili policajti a colníci dve počítačové zostavy, z ktorých každá obsahovala sedem napaľovacích DVD mechaník. V rukách polície skončili aj kompletná sieťotlač na CD a DVD, softvér, tlačiarenská farba a kompletná špeciálna technika na výrobu nosičov a ich obalov, baliaca technika a pamäťové média s množstvom CD a DVD nahrávok.

Demjanovičová ďalej spresnila, že skupinu sa podarilo rozložiť operatívnou činnosťou polície a colníkov, ktorí mali poznatky, že v jednom zo stánkov na blšáku napriek kontrole v máji stále predávajú pirátske nosiče. Zásah si nechali kriminalisti na predvianočný čas, keď páchatelia očakávali najväčší odbyt.

Podľa policajnej hovorkyne v stánku za pomoci digitálneho meracieho prístroja vzdialeností najprv zamerali vnútorné a vonkajšie rozmery. Zistili, že v zadnej časti stánku je dutý priestor o rozmeroch dvakrát tri metre. Po navàtaní otvorov do priestoru pomocou fibrioskopu zistili, že je v ňom množstvo CD a DVD nosičov. Keďže predajca, ako aj osoba konajúca v mene prenajímateľa stánku počas colnej kontroly nespolupracovali a priestor odmietli otvoriť, špeciálnou technikou ho otvorili colníci. Prehľadali ho a zaistili v ňom osobu, ktorá mala komunikátor a hlasový odposluch z miestnosti predaja. Takto na základe požiadavky kupujúceho vyhľadala požadované CD alebo DVD a cez špeciálne upravené dvere ho podala predajcovi do časti stánku, kde kupujúci nemal prístup.

V priestore sa nachádzalo približne 10 000 kusov CD a DVD nosičov, ktoré na základe vyjadrenia špecialistov Colného kriminálneho úradu (CKÚ) javia známky falzifikátu - buklet na jednotlivých tituloch nie je úplný čo do počtu strán a kvality tlače, tituly neobsahujú hologram, nie sú na nich vyznačené čiarové kódy a prehľadná fólia na obaloch nie je zvarovaná, ale lepená lepiacou páskou.

Vavríková ďalej informovala, že colníci následne prehľadali kancelárske priestory na Alejovej ulici č. 5 v Košiciach, a to tri miestnosti, ktoré má v nájme košická spol. s r.o. a je aj prenajímateľom uvedeného stánku. Výsluchom konateľa spoločnosti zistili, že on v skutočnosti nepodniká, je bezdomovec a nevie o žiadnych priestoroch, ktoré má v nájme spol. s r.o. Žiadnu obchodnú činnosť nevykonáva a všetky písomnosti za firmu na základe plnej moci vybavuje v jeho mene osoba, ktorú zaistili v stánku.

V uvedených miestnostiach našli a zhabali CD a DVD nosiče v počte 25 000 kusov, špeciálne počítačové zostavy slúžiace na výrobu kópií CD a DVD nosičov so softwarovým vybavením, natlačené titulné a zadné strany bukletov a baliace fólie na CD a DVD nosiče. Taktiež urobili prehliadku spol. s r.o. na Medenej ulici, kde našli sieťotlač na CD, potlač na CD a DVD, tlačiarenskú farbu, sušičku, ako aj špeciálnu techniku na vyhotovovanie verných kópií potlače na nosiče.

Podľa polície obvinený Marek M. všetko organizoval, technicky a finančne zabezpečoval, a to i napriek tomu, že za obdobný trestný čin mu vzniesli obvinenie už v máji tohto roku a vyšetrovateľ ho stíha na slobode. Jozef R. vyrábal a balil pirátske nosiče a ¼ubomír N. ich predával v stánku.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]