magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košické vody bude chrániť drevená plastika vodníka
@ Aktuálne -> Rôzne      Dec 14 2005 - 16:10 GMT
(TASR) - Drevenú plastiku vodníka držiaceho vodnú kvapku dokončil v týchto dňoch pre košickú Mestskú časť Košického vládneho programu (MČ KVP) ľudový rezbár Jozef Lipovský z Dubovice v okrese Sabinov.

Plastiku ochrancu košických vôd plánujú osadiť na jar budúceho roka po dokončení pilotného komunitného projektu, ktorý MČ KVP realizuje v rámci Košického protokolu pre vodu. Terénnymi úpravami zastavili v jednej z lokalít eróziu pôdy a splavovanie zeminy v čase dažďov na blízky tenisový areál. Ostáva už len vysiať na jar trávu na upravenú plochu a osadiť plastiku. Tá symbolizuje ochranu vody a zároveň esteticky skrášli sídlisko.

Otcom myšlienky bolo košické ekologické združenie ¼udia a voda, usilujúce sa o alternatívne vodohospodárske programy, zohľadňujúce európske trendy v takzvanej novej kultúre pre vodu. Podľa jeho predsedu Michala Kravčíka cieľom je dosiahnuť, aby sa o vodu viac starali na svojom území miestne komunity, pretože "kto chráni vodu, chráni život."

Po košickej MČ KVP budú podobné projekty zamerané na zadržanie vody na území a ochranu pred povodňami, realizovať na budúci roku aj v mestských častiach ahanovce a Myslava a v lokalite Račí potok.

Košický protokol pre vodu prijalo Mestské zastupiteľstvo 24. februára tohto roku bezprostredne po prijatí deklarácie o novej kultúre pre vodu v Madride.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]