magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Nová kniha: Potulky mestom Košice 2
@ Kultúra -> Literatúra      Dec 21 2005 - 07:46 GMT
Do kníhkupectiev sa práve dostal druhý diel netradičného knižného sprievodcu po Košiciach Potulky mestom Košice (2.). Nadväzuje na úspešné Potulky mestom Košice, ktoré spracovali 101 najväčších pozoruhodností mesta. V druhom dieli pribudlo ďalších 33 pozoruhodností. Aj tu ide o krátke príbehy košických zaujímavostí, ktoré sa dajú prečítať za 3 minúty. V rozhodovaní, čo si prečítate vám isto pomôžu sprievodné fotografie. Abecedný zoznam pamiatok obsahuje nielen ich stranu v knihe, ale aj adresu v meste a tiež aj internetovú (ak je). K plnofarebnej knihe je pripojená aj mapa.

V 2. dieli sa autor Milan Kolcun venuje napr. Kláštoru benediktínov v Krásnej nad Hornádom, (písomná zmienka o ňom je zároveň aj najstaršou písomnou zmienkou východného Slovenska), prvej všeobecnej nemocnici v Košiciach, prvom planetáriu na Slovensku, najväčšej poštovej dvorane v našom štáte, židovskému a evanjelickému cintorínu, rodnému domu I. Henszlmanna (prvého kunsthistorika v Uhorsku)... Svojím odľahčeným štýlom Kolcun spracúva aj v zahraničí známy Luník IX i železiarne. Špeciálne kapitoly venuje aj košickým raritám, osobnostiam Košíc či podzemným Košiciam.

Potulky mestom Košice (2.) písal Milan Kolcun v období, keď už pre Mestské informačné centrum organizoval každú prvú sobotu tematické prehliadky po meste. 1. i 2. diel tejto knihy možno považovať aj za literárnu obdobu spomínaných peších prechádzok, ktoré majú aj ten istý názov Potulky mestom Košice.

-red-   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]