magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Na Novoročnom koncerte zboru Csermely odznejú aj Dávidove žalmy v hebrejčine
@ Kultúra -> Koncerty      Jan 03 2006 - 17:09 GMT
(TASR) – Tradičný, v poradí už 8. Novoročný koncert, pripravuje na sobotu 7. januára v košickom Dome umenia maďarský zmiešaný spevácky zbor Csermely.

V prvej časti bohatého programu odznie aj výnimočná novinka z repertoáru súboru. Pôjde o dva Dávidove žalmy 93 a 150, ktoré súbor po prvýkrát zaspieva v hebrejčine. "Notový materiál sme zohnali z Jágerského arcibiskupstva a nesie aj rukopis Jozefa Poprockého, ktorý nám ho prepísal. Aby sme boli autentický, text nám načítal košický rabín," uviedol na dnešnom stretnutí s novinármi zakladateľ a dirigent zboru József Havasi. V úvode programu sa predstaví niekoľkými skladbami aj dorast zboru - súbor Zvonček, ktorý vlani zvíťazil v celoslovenskej súťaži detských speváckych zborov.

V druhej časti čakajú poslucháčov veselšie a známe melódie. Okrem iného skladby Franza Lehára, Johanna Straussa či Giuseppe Verdiho. V závere spoločne všetci účinkujúci zaspievajú White Christmas od J. Berlinga a orchester zahrá Straussov Radetzkého marš. V programe sa predstavia aj hosťujúci sólisti - Erika Eperjesi z Národného divadla v maďarskom Miškolci a jeden z najvýznamnejších tenoristov svojej generácie Ottó Klein. Rodák z Nových Zámkov bol členom opery SND a neskôr Štátnej opery v Budapešti. Ako ďalej informovala Viktória Havasiová, dirigentom večera bude už po druhý krát Karol Kevický, dirigent opery Štátneho divadla v Košiciach. Na organe bude hrať mladý organista z Budapešti Balázs Szabó, laureát viacerých medzinárodných súťaží.

Novoročný príhovor prednesie vicepremiér Pál Csáky, ktorý je nielen tradičným hosťom novoročných koncertov zboru ale aj jeho čestným členom. Havasi prezradil, že v Csákyho prípade nejde iba o oficiálne členstvo. Vicepremiér je tenor, v minulosti spieval v bratislavskom zbore Mladé srdcia a aj v súčasnosti má k dispozícii všetky notové materiály zboru Csermely. Faktom však je, že zatiaľ sa ho nepodarilo presvedčiť, aby si opäť na scéne zaspieval.

Zbor Csermely pôsobí ako jediný maďarský spevokol v Košiciach od roku 1973. Typická je pre neho neformálna atmosféra a radosť zo spievania. Pôsobí v ňom približne 30 spevákov rôzneho veku a profesií a je známy i v zahraničí. V jeho radoch sú tiež nadšenci zborového spevu, ktorí na skúšky i vystúpenia dochádzajú na vlastné náklady z Maďarska. V repertoári majú všetky žánre - od gregoriánskych chorálov, cez renesančnú a barokovú hudbu, Bacha, Händela až po černošské spirituály a madrigaly.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]