magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Troška pripravuje v košickom ŠD premiéru Dvoøákovej Rusalky
@ Kultúra -> Divadlo      Jan 12 2006 - 16:07 GMT
(TASR) - Populárny český režisér Zdeněk Troška prijal ponuku košického Štátneho divadla na naštudovanie opery Antonína Dvoøáka Rusalka, ktorú uvedú v prvej tohtoročnej premiére 17. februára.

Majster Troška, známy slovenským divákom predovšetkým ako tvorca filmovej komédie Slunce, seno a jahody, je v Košiciach od 9. januára a už usilovne pracuje s košickými umelcami. Ako uviedol dnes pre TASR, inscenácia bude totožná s Rusalkou, ktorú režíroval vlani pre pražskú Štátnu operu. Premiéru v hlavnej úlohe s Evou Urbanovou mala 5. mája. Vedenie košického súboru sa predstavením inšpirovalo, oslovilo ho a on ponuku s radosťou akceptoval.

"Moje naštudovanie Rusalky je zaujímavé možno tým, že do scény sa premieta film a ilúziu lesa a jazera vytvárajú a umocňujú filmové dokrútky a filmová dekorácia," uviedol Troška. Zábery nakrútil v exteriéroch pri Mariánskych Lázňach.
V Košiciach našiel Troška podľa vlastných slov vynikajúce herecké typy. Ako sa vyjadril, hlavná predstaviteľka Tatiana Paľovčíková je Rusalka "na pomilovanie" a ako skvelých zhodnotil aj vodníkov - Petra Bergera, Jaroslava Dvorského a Róberta Remeselníka.

Hosťovanie v Košiciach umožnila Troškovi aj vynútená prestávka vo filmárskej práci. Pôvodne mal totiž nakrúcať rozprávku pre televíziu NOVA, avšak projekt odsunuli na neskôr, pretože televízia financovala Big Brothers, povedal režisér.
Skvost svetového operného repertoáru Dvoøákova Rusalka nie je Troškovou prvotinou na operných doskách. Režíroval už aj Dona Carlosa a Carmen, na režijnom "konte" má aj balet Čertoviny a muzikál Hamlet.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]