magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košice si pripomenuli 61. výročie oslobodenia Červenou armádou
@ Aktuálne -> Rôzne      Jan 19 2006 - 16:57 GMT
(TASR) - Pietnym aktom na Námestí osloboditeľov si dnes pripomenuli obyvatelia Košíc 61. výročie oslobodenia mesta Červenou armádou.

Vence vďaky k pamätníkom neznámeho vojaka a sovietskym vojakom padlým v druhej svetovej vojne položili zástupcovia štátnych a samosprávnych orgánov, Kancelárie prezidenta SR, odbojárov, diplomatického zboru a politických strán a hnutí.

Pri oslobodzovaní mesta a okolia vrátane ťažkých bojov v Dargovskom priesmyku, ktoré historici prirovnávajú k bojom v Karpatoch, padlo takmer 20 000 sovietskych vojakov. Podľa historických zdrojov ich príchodu do mesta ráno 19. januára 1945 predchádzalo vyčíňanie maďarskej fašistickej Strany šípových krížov, takzvaných nyilasiovcov. Tí spolu s nemeckými bezpečnostnými jednotkami už od polovice októbra zostavovali zoznamy antifašistov, židovských obyvateľov, Rómov a iných konfidentmi udaných osôb. Na základe toho 530 ľudí popravili a 1200 odvliekli do koncentračných táborov smrti. Z nich sa len nepatrný počet dožil konca vojny.

Košice oslobodili 19. januára 1945 vojská 4. ukrajinského frontu pod velením generála Ivana Petrova. V tom čase mesto na základe Viedenskej arbitráže z roku 1938 patrilo pod horthyovské Maďarsko a pre nemeckých nacistov predstavovalo v závere vojny strategicky významný vojenský bod.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]