magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Kolcun uviedol do života básnickú zbierku (Z)vrátené (PO)city
@ Kultúra -> Literatúra      Jan 23 2006 - 09:25 GMT
(TASR) - Básnickú zbierku (Z)VRÁTENÉ (PO)CITY uviedol včera do života v Košiciach básnik Milan Kolcun (1969). Už názov dáva tušiť, že autor má rád slovné hračky, čo ho inšpiruje a akým témam sa venuje. Básne písané sviežim štýlom sú ľúbostné alebo spracúvajú tému zvrátenosti v rôznych oblastiach spoločenského života a diania. Zaujímavosťou knihy je, že kvôli čítaniu "zvrátených" básní ju treba otočiť.

"Do zbierky som zaradil aj jednu báseň uruguajského spisovateľa Mária Benedettiho. Je to jedno z diel, pri ktorom mi je ľúto, že som ho sám nenapísal, a tak som ho pre slovenského čitateľa aspoň zo španielčiny preložil," uviedol autor pre TASR.

Básne dopåňajú umelecké fotografie Marianny Palkovej. Keďže kniha poeticky vzdáva hold najrôznejším prejavom ženskej krásy, krstnou mamou zbierky je herečka činohry Štátneho divadla Košice Henrieta Kecerová.

Kniha je už štvrtým titulom z Kolcunovho pera. Vyšla ako neperiodická publikácia košického Krajského osvetového strediska v náklade 200 kusov.

Doteraz autor vydal dva diely netradičných Potuliek mestom Košice a zbierku ľúbostnej poézie Hore / bez názvu (2003). Najbližšie pripravuje román Najnovší hriech a Prechádzky mestom Košice. Okrem písania poézie a prózy sa Kolcun, občianskym povolaním učiteľ na španielsko-slovenskom bilingválnom gymnáziu, venuje turistickému sprievodcovstvu po Košiciach.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]