magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Vyšetrovateľ sa bude môcť stretnúť s Farkašom až bude neurologicky v poriadku
@ Aktuálne -> Rôzne      Jan 23 2006 - 16:37 GMT
(TASR) - Klinický stav nadporučíka Martina Farkaša, ktorý jediný prežil pád lietadla v severovýchodnom Maďarsku, je dobrý. Pacient chodí, bežne sa stravuje a dá sa s ním komunikovať. Je však ešte mierne časovo dezorientovaný a z úrazu si pamätá iba čiastkové podrobnosti.

Vyšetrovateľom umožnia lekári prístup k pacientovi až vtedy, keď bude z neurologického hľadiska v poriadku. Ministrom vnútra Jurajom Liškom poverený vyšetrovateľ tragédie sa už spojil s Farkašovým ošetrujúcim lekárom.

"Dnes 22. januára o ôsmej hodine bol pacient pri vedomí, je orientovaný, komunikuje, je tlakovo a pulzovo stablizovaný, kardiopulmonálne kompenzovaný, nemá zvýšenú teplotu. Včera bola v neurologickom náleze popisovaná ešte mierna časová dezorientácia, ale neurologický dnes rozhodne zopakujeme. Tržno-zhmoždené rany, ktoré mal v tvárovej a lebečnej časti a na pravej ruke sa hoja bez komplikácií," informoval na tlačovej besede primár Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) FN Louisa Pasteura v Košiciach Peter Beluš.

Podľa prednostu Kliniky úrazovej chirurgie Miroslava Kitku pacienta budú musieť ešte kompletne vyšetriť, aby tak definitívne vylúčili akúkoľvek inú diagnózu. Pľúcny problém, ktorý sa v počiatkoch liečby objavil, bol malého rozsahu a opakované kontroly ukázali že je na ústupe. Momentálne je pacient srdcovo a pľúcne v poriadku.

Nadporučík Farkaš je aj po psychickej stránke stabilizovaný a nie je zjavné, že by trpel depresiami. "Je to ale pomerne čerstvá záležitosť, spomienky sa mu teraz začínajú vynárať, uvidíme v nasledujúcich dňoch," dodal profesor Kitka.

Na otázky novinárov o prvých slovách pacienta lekári reagovali konštatovaním, že po odpojení z ventilátora je každý pacient mierne dezorientovaný. Prvé slová, ktoré vypovedal boli podľa Beluša skôr útržkami slov a nesúvislými vetami, ktoré nevie reprodukovať. Profesor Kitka pripomenul, že pri pacientovej diagnóze poškodenia mozgu by si ani za normálnych okolností nemusel pamätať na okolnosti pred úrazom a ani tesne po úraze. Trvalé následky však nepredpokladá.

Po dnešných opakovaných neurologických vyšetreniach by mali Farkaša v utorok preložiť na Kliniku úrazovej chirurgie FN LP, kde sa lekári sústredia na jeho traumatické zranenia. Koncom týždňa plánujú jeho preloženie do Vojenskej nemocnice v Košiciach. Lekári odhadujú, že ďalšia nemocničná liečba môže trvať ešte zhruba 10 až 14 dní.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]