magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Medzinárodný kongres o interkultúrom vzdelávaní bude v Košiciach
@ Aktuálne -> Rôzne      Jan 31 2006 - 17:08 GMT
(TASR) - Medzikultúrne vzdelávanie ako nástroj spolužitia a predchádzania etnickým konfliktom v Európe je témou medzinárodného kongresu NILE (Network Intercultural Learning in Europe), ktorý sa uskutoční v Košiciach 2.- 4. februára.

Mesto bude hostiť delegátov z 24 krajín Európy zapojených do projektu. "Hľadať budú odpovede na otázky, súvisiace s národnou a lokálnou Európou a rešpektovaním etnických, náboženských, jazykových a kultúrnych rozdielov v nej," uviedol dnes na tlačovej konferencii Eduard Buraš, riaditeľ európsko-slovenskej kultúrnej spoločnosti FEMAN. Spolu s hlavným organizátorom, nemeckým Inštitútom pre medzinárodnú kooperáciu vzdelávania dospelých a mestom Košice pripravuje kongres.

Na programe workshopov bude aj medzikultúrne vzdelávanie minorít a migrantov, ktorí do Európy prichádzajú, príčiny migrácie a množiacich sa rasistických prejavov, otázky nezamestnanosti a podobne. Pozvanie na kongres prijal prezident Európskeho združenia proti rasizmu Bashy Quraishy.

Na aktuálnosť problematiky ukázali okrem iného aj nedávne udalosti a etnické nepokoje vo Francúzsku, uviedol Buraš. Kongres bude podľa jeho názoru aj veľkou príležitosťou na propagáciu Slovenska a Košíc, ktoré sú známe ako multietnické mesto tolerancie.

Projekt NILE, podporovaný Európskou komisiou, riadi nemecký Inštitút pre medzinárodnú kooperáciu vzdelávania dospelých so sídlom v Bone. Jeho prvá sa uskutočnila v rokoch 2001-2005, druhú rozvrhli na roky 2006-2008. Jej novinkou sú noví partneri projektu - Slovensko, Litva, Francúzsko, Švédsko, Taliansko, Grécko, Slovinsko a Turecko.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]