magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Správca konkurznej podstaty Horizont Slovakia získal doteraz asi 440 mil. Sk
@ Aktuálne -> Rôzne      Feb 13 2006 - 15:36 GMT
(TASR) - Približne 440 miliónov Sk sa podarilo získať od mája 2002 správcovi konkurznej podstaty nebankového subjektu (NS) Horizont Slovakia, a. s., Košice, ktorý skrachoval pred štyrmi rokmi.
Celkove si u úpadcu uplatňuje pohľadávky za vyše 11 miliárd Sk viac ako 43 000 poškodených občanov.

Vyše 258,6 milióna Sk predstavuje z doteraz získanej sumy príjem zo speňažovania majetku úpadcu v deviatich kolách, informoval dnes správca konkurznej podstaty Vladimír Bajtoš. Ïalších viac ako 126,3 milióna boli príjmy z vymožených pohľadávok zahrnutých do konkurznej podstaty. Zvyšok - 29,63 milióna Sk, tvoril príjem z prenájmu nebytových priestorov a hnuteľných vecí a 25,4 milióna Sk boli úroky na termínovaných účtoch.

Ïalšie reálne príjmy pri speňažovaní majetku Horizont Slovakia podľa Bajtoša možno ešte očakávať z predaja dvoch áut a drobného hmotného majetku. Beží aj približne 50 súdnych sporov, týkajúcich sa tzv. sporných pohľadávok, ktoré boli tesne pred vyhlásením konkurzu postúpené konateľmi NS na "tretie" subjekty. Približne 80 miliónov Sk tvorí napríklad pohľadávka v Biotike Slovenská ¼upča, ktorá bola medzitým postúpená na americkú spoločnosť Commodore.

Združenie veriteľov sa zaujíma aj o osud ďalšieho majetku, ktorý však podľa Bajtoša nepatrí do konkurzného konania. Ide napríklad o zbierku zbraní z podvodu obžalovaného konateľa Horizont Slovakia Vladimíra F. údajne v hodnote až 10 miliónov Sk. Tá je mimo konkurzného konania, pretože ju po vyhlásení konkurzu zabavila polícia a rozhodne o nej súd, uviedol Bajtoš.

Podobný je aj prípad dvoch jácht Vladimíra F. v Chorvátsku. Správca konkurznej podstaty nemá reálny vplyv ani na pohľadávku v britskej spoločnosti v konkurze Marshal - Bush, v ktorej NS Horizont Slovakia investoval prostredníctvom dcérskej spoločnosti Horizont International Consulting, dodal Bajtoš.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]