magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košický samosprávny kraj a mimovládne organizácie plánujú spoločné projekty
@ Aktuálne -> Verejná správa      Oct 14 2002 - 11:22 GMT
Predseda Košického samosprávneho kraja Rudolf Bauer podpísal s Krajským grémiom tretieho sektora – región Košice dohodu o vzájomnej spolupráci. Takto suchopárne konštatovaný akt môže vzbudiť dojem, že ide o formálny ťah bez konkrétnych dôsledkov. Všetko ostáva v rukách pracovníkov samosprávy vyššieho územného celku a mimovládnych organizácií.

Aj keď dohoda nestanovuje striktné pravidlá, koľko projektov a v akom rozsahu by mali obe strany spoločne realizovať, pri dostatočne aktívnom nasadení by predstavovaná mohla poslúžiť ako odrazový mostík pre aktivity s výrazným vplyvom na kvalitu života ľudí v regióne.

Dôvod je prostý. Ako u väčšiny podobných aktivít aj tu ide predovšetkým o peniaze. Peniaze, ktoré na mnohé veci chýbajú. Tretí sektor si ťažká, že veľa financií z rôznych podporných a rozvojových fondov ostáva v Bratislave a jej bezprostrednom okolí. Aktivisti bratislavských mimovládnych organizácií majú predsa len akosi bližšie k zástupcom fondov a nadácií, ktoré zvyčajne sídlia v hlavnom meste Slovenska. Aj predseda Košického samosprávneho kraja Rudolf Bauer po podpísaní dohody konštatoval, že o mnohých možnostiach získania finančných prostriedkov na konkrétne aktivity sa už viackrát dozvedel zo tri dni pred grantovou uzávierkou, takže nebol dostatočný čas na pripravenie kvalitných projektov so žiadosťami o podporu. Od vzájomnej spolupráce a informovanosti obe strany očakávajú čiastočné zlepšenie súčasného stavu. Najmä pokiaľ ide o medzisektorové projekty, ktoré bývajú pri udeľovaní grantov úspešnejšie.

Projekty žiadajúce o finančné injekcie sú grantovými komisiami bodované a celkom slušný počet bodov je možné získať práve spoluprácou prvého sektora – verejnej správy a tretieho sektora – mimovládnych organizácií. Pokiaľ sa obe strany dohodnú, poskytnú svoje know-how, odborníkov, prípadne technické zabezpečenie, je možné, že v kraji sa začne hospodáriť aj s financiami, ktoré prídu mimo rozpočtu vyššieho územného celku s účelovým viazaním na konkrétne projekty. Obe strany sa teda zatiaľ dohodli, že sa budú informovať o možnostiach konkrétnych aktivít s možnosťou podpory a začnú s ich realizáciou.

Košické Krajské grémium tretieho sektora združuje 84 mimovládnych organizácií činných v rôznych oblastiach verejného a kultúrneho života. Nimi poverení zástupcovia začnú pracovať s komisiou Košického samosprávneho kraja, ktorá za týmto účelom vznikne v najbližších dňoch.

„Myslím si, že tretí sektor je podstatnou a nevyhnutnou súčasťou občianskej spoločnosti,“ konštatoval Rudolf Bauer, čím v podstate prezentoval i názor, že nemá snahu všetky aktivity držať pod dozorom vlastných úradníkov, ale poskytuje priestor na aktivity aj mimovládnym organizáciám, ktoré si i podľa podpísanej dohody budú strážiť svoju nezávislosť. Dohoda nevznikla náhodne. Rudolf Bauer má s vlastnou prácou v treťom sektore viacročné skutočnosti, ako konštatovala hovorkyňa košického zastúpenia Krajského grémia tretieho sektora Iveta Liberková: „Dohoda je výsledkom polročnej spolupráce G3S-Ke a KSK.“

Nastal čas, v ktorom môže verejnosť očakávať konkrétne projekty. Na to, či na nejaké došlo, sa opýtame predsedu Rudolfa Bauera o pol roka. (Už si to aj značím do diára...)

14.10. 2002
Slavomír Szabó   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]