magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Feman 2000
@ Kultúra -> Oznamy      Apr 09 2002 - 15:57 GMT
V nedeľu (17. septembra 2000) v Herľanoch slávnostne ukončili 1. ročník európskeho kultúrneho festivalu národov a národností Feman 2000, ktorého hlavným organizátorom bolo občianske združenie a kultúrna spoločnosť Feman so sídlom v Košiciach. Oslovili sme riaditeľa tejto spoločnosti, Ing. eduarda Buraša s otázkou, ako vlastne vznikla myšlienka zorganizovať festival tohto druhu.

"V kultúrnej oblasti sa pohybujem vlastne už 15 rokov", povedal pán Buraš. "Myšlienka zorganizovať festival vznikla pri jednom posedení, keď sme si povedali, že by bolo zaujímavé osloviť niektoré štáty, ktoré sa u nás ešte neprezentovali a Košice sú pre nich úplne neznáme. Samotná realizácia začala v marci tohto roku. Dá sa povedať, že je to jedno z najväčších kultúrnych podujatí organizovaných spoločnosťou Feman, ktorá bola zaregistrovaná v septembri tohto roku a sídli v Košiciach. Budeme aj naďalej pripravovať takéto akcie pre občanov nášho mesta, pre Východoslovenský kraj a skupiny ľudí, ktoré majú o to záujem. Samozrejme, v rámci toho sa pripravujú aj iné podujatia kultúrneho charakteru, avšak festival Feman bude mať prioritu a dominantné postavenie. Chceli by sme ho usporadúvať pravidelne každý rok. Na prvý ročník festivalu prišli všetky pozvané súbory a účinkujúci okrem ľudového súboru z Bulharska."

Veríme, že toto podujatie sa stane tradíciou, pomôže v udržiavaní kontaktov a oboznamovaní s rôznymi kultúrami národov a národností, no nie len to. Aj týmto spôsobom sa dá zviditeľňovať naše mesto i slovenská kultúra v Európe.

Karol GERBA   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]