magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Riaditeľom stredných škôl sa zatrasú stoličky
@ Aktuálne -> Verejná správa      Apr 28 2003 - 14:45 GMT
Pokiaľ sa názorová zhoda medzi predsedami vyšších územných celkov a ministrom školstva Martinom Froncom dostane do zákona, riaditelia stredných škôl svoje pozície prestanú vnímať ako doživotné fleky. Na svoje miesta budú menovaní na obdobie štyroch, nanajvýš piatich rokov, a potom sa usporiada nové výberové konanie na funkciu riaditeľa. To je len jedna z pripravovaných zmien, ktorá vyplynula so spoločnej porady predsedov samosprávnych krajov a ministra.

Pracovné stretnutie, ktoré sa podľa predsedu Košického samosprávneho kraja Rudolfa Bauera nieslo v pokojnom a konštruktívnom duchu, potvrdilo, že najväčším problémom školstva sú financie. Rudolf Bauer uviedol, že v súčasnom stave ešte nie je schopný povedať, či poskytnutý peňažný balík dokáže zabezpečiť celoročnú réžiu a nepretržitý chod škôl. Naznačil, že ak situácia nebude dobrá, študenti si v zimnom období užijú týždeň neplánovaných prázdnin navyše.

Úlohou škôl nie je poskytovať mimoriadne prázdniny, ale vzdelávať. Lenže samosprávne kraje dostali na prevádzku stredných škôl na rok 2003 niečo cez 2 miliardy 400 miliónov Sk, čo je v porovnaní s minulým rokom nárast len o 5 percent. Vzhľadom na akrobatické výskoky cien energií finančná kríza príde pravdepodobne v zimnom období, kedy možno nebude z čoho platiť za energie.

Východiská župani s ministrom školstva hľadali aj v zlučovaní škôl. Podľa ministra Martina Fronca je problémom klesajúca populačná krivka. Oproti roku 1990 je v súčasnosti na základných školách o 100 tisíc detí menej, pričom počet základných škôl sa zvýšil.

Pokiaľ si škola nedokáže svojou žiadanosťou zabezpečiť dostatok žiakov a študentov, môže očakávať zlúčenie s najbližšou školou rovnakého, alebo podobného druhu. V súlade s týmto by sa mal zmeniť aj model financovania škôl. Ten by nemal vychádzať podľa počtu tried na škole, ale podľa počtu študentov.

Napriek nelichotivému stavu v oblasti financovania, predsedovia samosprávnych krajov prejavili záujem, aby pod zriaďovateľskú funkciu vyšších územných celkov patrili aj špeciálne školy. Tie zatiaľ patria stále do pôsobností štátnej správy - krajských úradov.

Slavomír Szabó   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]