magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Agentúra na podporu regionálneho rozvoja Košice začala pracovať v budove Úradu KSK
@ Aktuálne -> Verejná správa      Sep 11 2003 - 08:59 GMT
(Košický samosprávny kraj - tlačová správa) -- O otvorení Agentúry na podporu regionálneho rozvoja (ARR) Košice informoval novinárov predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rudolf Bauer. Ako uviedol, hlavným poslaním agentúry je pomáhať trvalo udržateľnému rozvoju kraja. ARR, ktorá má štatút neziskovej organizácie, bude tiež poskytovať služby obciam, mestám a tretiemu sektoru. Náplňou jej činnosti je príprava a implementácia samostatných projektov v súlade s Programom hospodárskeho a sociálneho rozvoja KSK.

Riaditeľ ARR Andrej Šteiner, ktorého do funkcie na základe úšpešného výberového konania menovala správna rada agentúry, informoval o jej personálnom obsadení a spôsobe financovania. „Do agentúry sme vybrali päť účelovo vybraných odborníkov podľa oblastí, ktorým sa budeme venovať,“ povedal A. Šteiner. Aktivity ARR v roku 2003 bude financovať zakladateľ – Košický samosprávny kraj, ktorý jej dal k dispozícii priestory v budove svojho sídla. Zdrojom príjmov agentúry budú financie z jej činností. Patria medzi ne aj poradenstvo, prednášky, tréningy a konzultácie. ARR bude vo viacerých aktivitách partnerom príslušných ministerstiev, preto by sa na časti jej príjmov mali podieľať centrálne orgány.

Ïalšou témou tlačovej besedy bol projekt e-vote, na ktorom participuje Košický samosprávny kraj ako jediný subjekt zo Slovenska. Tento medzinárodný projekt, do ktorého je zapojených 8 partnerov z 5 európskych krajín, financuje Európska komisia v rámci 5. rámcového programu Európskej únie. Ako uviedol garant projektu docent Tomáš Sabol z Technickej univerzity Košice, hlavnou úlohou KSK v rámci projektu je overiť funkčnosť internetového hlasovacieho systému. Prvá fáza už bola úspešne overená interným testovaním na Úrade KSK. V rámci druhej fázy, ktorá bude mať dve časti a začne sa ešte tento mesiac, pôjde o externé testy. Do nich budú zapojené stredné školy v pôsobnosti KSK. „Projekt by mal prispieť k sprístupneniu verejnej správy občanom, k získaniu spätnej väzby cez internet a zvýšeniu transparentnosti,“ povedal T. Sabol. Projekt potrvá do konca marca 2004.

Na tlačovej besede bol prítomný aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja ¼ubo Roman, ktorý spolu s predsedom KSK Rudolfom Bauerom infomovali o podpísaní dohody o spoločnom postupe a spolupráci oboch krajov pri príprave projektov a čerpaní prostriedkov z eurofondov. Na základe dohody začne od 7. októbra 2003 využívať Košický samosprávny kraj priestory Kancelárie pre styk z Európskou úniou v Bruseli, ktorú otvoril BSK. Oba samosprávne kraje sa budú na financovaní spoločných priestorov podieľať rovnakým dielom, pričom každý kraj bude mať v Bruseli svojho zástupcu. Dohodu podpísali R. Bauer a ¼. Roman v Bratislave 8. septembra 2003.

Text: Soňa Jakešová
Foto: Marián Krlička   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]