magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Kniha, o ktorej by ste mali vedieť: Potulky mestom Košice
@ Kultúra -> Literatúra      Dec 12 2003 - 11:01 GMT
Desať rokov prešlo od chvíle, keď niekdajšie TOP Rádio odvysielalo prvú časť svojho seriálu Potulky mestom Košice. Tvorcom relácie bol jeho vtedajší redaktor a profesionálny turistický sprievodca Milan Kolcun. Svoje vyše desaťročné štúdie histórie Košíc, sprievodcovskú prax a literárny talent zúročil v diele, ktoré na našom trhu citeľne chýbalo. Potulky mestom Košice je teraz názov knihy pre (nepovrchných) turistov, (miernych) lokálpatriotov i (budúcich) sprievodcov po Košiciach.



Autor textovej časti, Milan Kolcún, dokázal, že vie, ako má informácie podávať. Na rozdiel od vedeckých historických štúdií o meste je jeho kniha napísaná jazykom prístupným všetkým čitateľom. Okrem základných faktov o histórii mesta, ulíc a domov, spomína aj viaceré historické udalosti, ktoré ovplyvnili život v Košiciach. Nie je to len čítanie faktografické, žiaden suchopárny súpis dát. Možno povedať, že z literárneho hľadiska ide o beletrizovanú literatúru faktu, teda dielo, ktoré si s chuťou môžete prečítať aj doma namiesto románu. Kniha vyšla pod záštitou prezidenta SR Rudolfa Schustera.

Pokiaľ knihu berieme „len“ ako turistického sprievodcu, logicky sa predpokladá, že by ju mal čitateľ „študovať“ počas pochôdzky mestom, aby si mohol každý opísaný objekt pozrieť aj „naživo“. Aj v tomto smere je kniha Potulky mestom Košice skôr výnimočná. Obsahuje vyše sto farebných fotografií francúzskej fotografky Magali Bon, takže každú budovu i ulicu si môžete priblížiť aj takto.

V posledných rokoch vyšlo viacero kníh o Košiciach, zvyčajne však len obrazové publikácie. Vyšší informačný prínos v nich citeľne chýbal. Ten zasa vypåňa kniha historika Ondreja Halagu Počiatky Košíc a zrod metropoly. Treba však poznamenať, z jej štylistiky je jasne cítiť, že ju písal vedec, čím sa zužuje okruh čitateľov. Kniha Milana Kolcuna a Magali Bon tak vypåňa citeľnú medzeru na knižnom trhu. 101 potuliek mestom priblíži mesto nielen jeho návštevníkom, ale aj jeho obyvateľom v novom svetle.

Čitateľ zistí, že mnohé tradované povesti nie sú pravdivé. Napríklad o žobrákovom dome na Hlavnej ulici. Legendárny žobrák si naň nevyžobral a nestvárňuje ho ani soška na priečelí strechy. Tá stvárňuje kupca a o tom, že to bol kupecký dom, svedčí aj freska, na ktorej je znázornený Merkúr – boh kupcov.

Naproti tomu sa pri čítaní knihy dozviete mnohé iné zaujímavosti, napríklad o najväčších katastrofách mesta. Ide o dielo, ktoré z hľadiska regionálnej histórie i prezentácie súčasnosti Košíc bude určite žiadané a predpokladám, že časom si bude vyžadovať druhé, tretie, štvrté... vydanie.

Slavomír Szabó

Príbuzné linky:

Ukážky z knihy – 6. potuliek na Cassovia.sk - pri tvorbe týchto stránok však boli použité fotografie Cassovia.sk, nie fotografky spomínanej knihy

Stránka turistického sprievodcu Milana Kolcuna na Cassovia.sk   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]