magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Zastupiteľstvo rozhodlo, že polikliniky prejdú pod Správu zdravotníckych zariadení KSK
@ Aktuálne -> Medicína      Feb 17 2004 - 09:33 GMT
(Košický samosprávny kraj - tlačová správa) -- Šesť polikliník na území mesta Košice, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK), bude od 1. apríla 2004 spravovať príspevková organizácia Správa zdravotníckych zariadení KSK. Rozhodlo o tom na včerajšom rokovaní Zastupiteľstvo KSK, ktoré tiež k uvedenému dátumu odvolalo súčasných riaditeľov polikliník a schválilo vznik Správy zdravotníckych zariadení KSK. Transformácia bude znamenať ročnú úsporu nákladov okolo sedem miliónov korún.

Zmena bude znamenať zánik šiestich samostatných príspevkových organizácií - Polikliník Východ, Juh, Sever, Nad Jazerom, Košice – okolie a Staré Mesto a ich zlúčenie do jedinej novej príspevkovej organizácie. Správa zdravotníckych zariadení KSK preberie práva, povinnosti i záväzkov pôvodných správcovských organizácií polikliník.

Transformácia polikliník by mala v praxi znamenať ich spružnenie, úspory finančných prostriedkov, racionalizáciu riadenia a skvalitnenie prostredia pri poskytovaní zdravotníckej starostlivosti. Poliklinika v Moldave nad Bodvou, ktorá je tiež v pôsobnosti KSK, ako subjekt mimo územia mesta Košice bude naďalej fungovať v doterajšej podobe.

Do 1. apríla 2004 dôjde k odštátneniu aj tých ambulancií, ktoré doposiaľ v priestoroch polikliník odštátnené neboli. Ako uviedol predseda KSK Rudolf Bauer na brífingu po rokovaní zastupiteľstva, úroveň zdravotníckej starostlivosti zmena v správe polikliník negatívne neovplyvní. Dodal, že naopak očakáva skvalitnenie prostredia i poskytovaných zdravotníckych služieb. Podľa analýz KSK transformácia nepovedie k zvýšeniu cien za prenájom ambulancií, ktorá by aj po 1. apríli mala zostať na úrovni do 750 Sk. Racionalizácia chodu polikliník povedie k redukcii personálu, ktorý zabezpečoval ich správu. Namiesto súčasných 45 pracovníkov by malo na jej zabezpečenie stačiť 10 ľudí.

Regionálny parlament sa dnes zaoberal aj informáciou o prechode kompetencií v cestnom hospodárstve, delegovaním poslancov do rád škôl a členov do výborov pre otázky zamestnanosti. V bode programu týkajúcom sa spolufinancovania projektov zo štrukturálnych fondov a Kohézneho fondu EÚ zastupiteľstvo schválilo zabezpečenie spolufinancovania projektov vo výške 5 % oprávnených nákladov na každý predkladaný projekt, ak konečným prijímateľom pomoci je Košický samosprávny kraj. Finančné prostriedky na spolufinancovanie sú zabezpečené v rozpočte KSK na rok 2004 vo výške 7 miliónov Sk.

V rámci personálnych otázok poslanci vymenovali do funkcie riaditeľky Strediska krízovej intervencie v Košiciach víťazku výberového konania PhDr. Magdalénu Fiľakovskú.

Text: Soňa Jakešová
Foto: Marián Krlička   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]