magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Rudolf Bauer pozýva občanov na účasť v eurovoľbách
@ Aktuálne -> Verejná správa      Jun 10 2004 - 08:35 GMT
( Košický samosprávny kraj – tlačová správa) -- V nedeľu 13. júna budeme na Slovensku voliť svojich zástupcov do Európskeho parlamentu (EP). Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rudolf Bauer vyzýva občanov, aby využili svoje právo a zúčastnili sa na voľbách. „Pozývam všetkých ľudí k týmto voľbám. Po prvýkrát máme možnosť voliť štrnástich zástupcov v Európskom parlamente. Pre nás všetkých, aj pre naše deti sú to veľmi dôležité voľby. Sme súčasťou spoločnej európskej rodiny a chceme byť rovnocenným a plnoprávnym členom Európskej únie. Preto je dôležité, kto nás bude zastupovať,“ povedal Rudolf Bauer.

Rozšírený Európsky parlament bude mať po vstupe 10 nových členov 732 kresiel. Europarlament schvaľuje väčšinu európskych zákonov a rozpočet Európskej únie. Poslanci EP sú volení každých 5 rokov, parlament má právo predkladať návrh rezolúcie alebo písomnej deklarácie, navrhovať pozmeňujúce návrhy k zákonom. Poslanci môžu klásť otázky a žiadať na ne odpovede od Európskej komisie i Rady ministrov. Parlament má veľký vplyv na zásadné rozhodnutia, ktoré ovplyvňujú bežný život obyvateľov Európy.

Poslanci EP pracujú v sídle parlamentu v Štrasburgu a v Bruseli. Zároveň sú členmi politických skupín, ktoré sú založené vo väčšej miere na politickej príslušnosti a nie na príslušnosti k štátu ich pôvodu. Poslanci teda hlasujú podľa straníckej, nie podľa štátnej príslušnosti. V predošlom volebnom období mala v EP výraznú prevahu s 232 kreslami Európska ľudová strana – európski demokrati, ktorej súčasťou sú aj tri strany slovenskej vládnej koalície SDKÚ, KDH a SMK. Druhá najsilnejšia bola Strana európskych socialistov so 175 kreslami. Tretí boli európski liberáli s 53 kreslami.

Text: Soňa Jakešová

Domovské stránky KSK: www.kosice-region.sk/   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]